In Nederland aangespoelde grienden zijn gestikt in platvis
Dit bericht is geplaatst op 21 november 2015
23-11-2015. De grienden, die in december 2014 en januari 2015 in Nederland zijn aangespoeld, blijken gestikt te zijn bij het eten van platvis. Onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) heeft uitgewezen dat hierbij een blokkade van de luchtwegen is ontstaan. De dode, gestrande grienden werden gevonden bij de Hondsbossche Zeewering, Petten N.H. (jan. 2015) en op het Nieuw-Haamstede Strand in Zeeland (dec. 2014).
Opmerkelijk genoeg was de doodsoorzaak bij beide dieren hetzelfde. Alle walvissen zijn zoogdieren met een luchtpijp die de slokdarm doorkruist, voordat deze uitkomt in het blaasgat op de kop van het dier. Wanneer grotere vissen worden gevangen wordt deze connectie weleens onderbroken, waardoor de walvissen toch grotere prooien kunnen eten. Ze lopen daardoor wel een risico door de luchtweg tijdelijk af te sluiten. Bij de twee onderzochte grienden zijn de vissen vast komen te zitten in de neusholte en het blaasgat. Bij één van de dieren wees de kop van de vis in de richting van het blaasgat, terwijl vijf centimeter van de staart in de slokdarm vast zat. Andere bevindingen waren een matige parasitaire besmetting van de maagwand en een milde besmetting in de darm als gevolg van haakwormen.
Platvis is afwijking in dieet
Verstikking door het eten van vis is een niet veelvoorkomend verschijnsel en bij grienden nooit eerder gerapporteerd. Tong is ook geen primaire prooisoort voor grienden. Een griend eet voornamelijk inktvissen zoals zeekatten en pijlinktvissen. Vermoed wordt dat het afwijkende dieet in een onbekend en ondiep gebied deze twee grienden fataal is geworden.
Nog geen maand geleden werd een groep van tien grienden waargenomen vlakbij het havenhoofd van Scheveningen. Daarbij leek het even alsof deze dieren zouden stranden. Uiteindelijk is dit helaas ook gebeurd, een week later strandde de groep op de Franse kust, waarbij zeven dieren overleden en drie dieren zijn teruggezet. Het is opvallend dat deze walvissoort weer is waargenomen in de zuidelijke Noordzee. Een goede verklaring hiervoor ontbreekt nog.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht