Hulp aan duikslachtoffers in Zeeland in gevaar door geldgebrek

Dit bericht is geplaatst op 8 september 2021
Hulp aan duikslachtoffers in Zeeland in gevaar door geldgebrek

"Tot nu toe is het vooral mogelijk door liefdewerk."

De hulp aan duikslachtoffers in Zeeland is in gevaar. Dit meldt PZC. Het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ) in Goes heeft een half miljoen euro nodig om de 24-uursdienst in stand te houden. "Tot nu toe is het vooral mogelijk door liefdewerk," aldus de directeur van het MCHZ. Elk seizoen een duikadvies. Abonneer je hier! Duikersgids Support Team: Marcel Koudstaal.

Duiken in Zeeland

Het MCHZ en het AMC in Amsterdam zijn officieel de enige twee plekken in Nederland zijn waar duikslachtoffers 24 uur per dag terecht kunnen. Het centrum in Goes krijgt daar geen geld voor. Dat het al tien jaar lukt om toch beschikbaar te zijn, komt vooral door veel liefdewerk van arts en oprichter Tjeerd van Rees Vellinga en zijn vrouw, die ook in het centrum werkt. Zij wonen in de buurt en zijn zodoende heel vaak beschikbaar, mocht een duikslachtoffer worden binnengebracht. Tjeerd is echter al 67 jaar oud waardoor de huiidge situatie niet houdbaar is op lange termijn. Er zullen andere artsen aangetrokken moeten worden om hem te ondersteunen. Daarvoor is pakweg een half miljoen euro per jaar nodig is, oplopend tot 1 miljoen als Tjeerd helemaal zou stoppen.

Van groot belang

Het is van groot belang dat het hyperbaar centrum in Goes 24 uur per dag beschikbaar blijft voor duikslachtoffers omdat beide centra complementair zijn. Zonder Goes zouden duikslachtoffers moeten uitwijken naar het buitenland als het centrum in Amsterdam niet beschikbaar zou zijn. In 2019 werden in het hyperbaar centrum in Goes 26 duikslachtoffers behandeld. Vorig jaar waren dat er slecht 14 omdat er als gevolg van de corona-pandemie veel minder gedoken werd.  Bij duikongevallen wordt niet perse geadviseerd om een hyperbaar centrum te bellen maar het alarmnummer 112. De alarmcentrale heeft een totaaloverzicht. Mogelijk is het centrum dat je belt vol of is er een ambulande vlak in de buurt. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht