Paaiende snoeken in Blijkpolder

Dit bericht is geplaatst op 9 februari 2019
Paaiende snoeken in Blijkpolder

Meer over paaiseizoenen en wanneer je het kunt waarnemen.

Het paaiseizoen van de snoek loopt van februari tot en met april. De lichtgroene eitjes worden in ondiep water afgezet of tegen waterplanten aangeplakt. De mannetjes bezoeken de paaiplaats als eerste. Ze gaan altijd naar dezelfde plek, waar ze de vrouwtjes opwachten. Dan begint het ritueel. Film en foto: Martin de Vries. 

Duiken Blijkpolder

Wil jij ook paaiende snoeken zien? Duikplaats Blijkpolder is uitermate geschikt. Het zicht is vaak zeer goed. Bekijk de meest recente logberichten. Verder zijn er voldoende ondiepe plekken waar je het schouwspel kunt waarnemen. Een vrouwtjes snoek produceert 15.000 tot 20.000 eieren per kilogram lichaamsgewicht. Zij verlaat het gebied waar de eitjes worden afgezet vrij snel. Het mannetje blijft wat langer, maar hij beschermt de eitjes niet. Op de fim zie je hoe ze elkaar ontmoeten en hoe Martin en zijn buddy het paar volgen. 

Paaitijd zoetwatervissen

Natuurlijk is ook de paaitijd van andere soorten prachtig. Baarzen paaien van maart tot en met juni en snoekbaarzen van april tot en met half juni. De brasem is van half mei tot en met juli actief en voorns van eind mei tot half augustus. Karpers doen het van juli tot eind augustus. Bij deze perioden speelt natuurlijk de watertemperatuur een belangrijke rol. De snoek begint als eerst, soms ligt er zelfs nog ijs op het water. Baars en snoekbaar hebben iets meer warmte nodig en brasem, zeelt en karper worden pas bij vijftien graden actief. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht