Het bewijs en hoe het wrak echt ontdekt werd

Dit bericht is geplaatst op 17 september 2015
Het bewijs en hoe het wrak echt ontdekt werd

17-09-2015. De ontdekking van de Duitse U-Boot U 31 baarde deze week grote opzien. Het officële bewijs dat het om de U 31 gaat bestaat uit een plaatje, afkomstig van de telegraaf van het schip. Het plaatje is op dinsdag 8 september geborgen door de sportduikers van Lamlash Noordzeeduiken. De vondst is inmiddels gemeld bij de RoW (Receiver of the Wreck), het Britse orgaan voor wrakkenregistratie en -berging. Lamlash wil nu samen met de Stichting Duik de Noordzee Schoon een herdenkingsfilm uitbrengen over de ontdekking van het wrak.

Het nieuws van de ontdekking werd voor het eerst naar buiten gebracht door het expeditieteam van de Stichting Duik de Noordzee Schoon. De stichting dook op zondag 13 september 2015 op het wrak, na hun succesvolle expeditie op de Doggersbank, Klaverbank en Bruine Bank. Wat velen niet weten is dat de officiële ontdekking daags daarvoor had plaatsgevonden, op 8 september 2015, door Lamlash Noordzeeduiken. Het gaat om een Duitse onderzeeër uit de Eerste Wereld Oorlog en niet uit de Tweede Wereld Oorlog, zoals eerder bekend is gemaakt.

Torpedobuizen en torpedo's

"We hebben vorige week dinsdag, woensdag en donderdag op het wrak gedoken," vertelt Hans Hoogendijk van de Lamlash. "Het wrak verkeert, voor een vaartuig dat honderd jaar oud is, in zeer goede conditie. De torens zijn nog intact en ook de periscoop, de torpedobuizen en de torpedo's. We zijn vooral in het achterschip geweest, de voorkant is deels verzand." De Lamlash meldde de vondst eerst bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Vervolgens maakten zij melding van de vondst bij de RoW, omdat het wrak nog net in Brits territoriaal water ligt. Daarmee is voorlopig aan alle officiële verplichtingen voldaan.
"Dat klopt," zegt Hans Hoogendijk, "Wat we nu willen is in samenwerking met de stichting Duik de Noordzee Schoon een mini-documentaire uitbrengen over het wrak, die ook dienst kan doen als herdenkingsfilm voor de nabestaanden. Er zijn prachtige beelden gemaakt door JackieO en Klaudie Bartelink, die we graag met ons eigen filmmateriaal willen combineren." Het bewijsstuk, met de inscriptie U 31, wil Lamlash Noordzeeduiken ten behoeve van de nabestaanden beschikbaar stellen aan het U-Boot-Ehrenmal Möltenort bij Kiel in Duitsland, dit is het Duitse U-Boot monument van de Eerste en Tweede Wereld Oorlog. 

De ontdekking stap voor stap

Lamlash Noordzeeduiken maakte haar eerste duik op het wrak van de U 31 op 22 augustus 2015. De duik maakte onderdeel uit van een serie duiken naar onbekende wrakken in dezelfde omgeving. Eerder, in 2012, waren sonarbeelden van het wrak naar buiten gebracht door het Schotsche gas- en elektronicabedrijf, Scottisch Power, dat in dit gebied voorbereidingen trof voor de aanleg van een windmolenpark. Scottisch Power toonde de beelden, waarop reeds de contouren van een onderzeeër zichtbaar waren, aan Jouke Spoelstra. Jouke Spoelstra doet als projectleider bij de Nederlandse Marine al jarenlang onderzoek naar de nog enige vermiste Nederlandse onderzeeër in de Noordzee, de O 13. De duikwereld is klein en het contact tussen Spoelstra en Lamlash Noordzeeduiken was snel gelegd. De rest is geschiedenis.

Noordzeeduiken

De Noordzee ligt bezaaid met oorlogswrakken waarvan velen weliswaar in kaart zijn gebracht, maar nog niet zijn geïdentificeerd. Vaak zijn het sportduikers die de ontdekkingen doen. Lamlash Noordzeeduiken bestaat uit een groep enthousiaste Noordzeeduikers, die geregeld op onderzoek uitgaan en daarbij andere sportduikers meenemen. Het team duikt ook op bekende wrakken in de Noordzee, waaronder de Hondsbosch en de Breydon Widgeon.

 

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht