Sportvissers mogen nog 10 jaar lood gebruiken

Dit bericht is geplaatst op 12 februari 2018
Sportvissers mogen nog 10 jaar lood gebruiken

Overheid en belangenpartijen hebben afgesproken dat sportvissers nog tien jaar door mogen gaan met het gebruiken van lood. Over drie jaar moet het loodgebruik met 30 procent gereduceerd zijn. Zeven jaar later moet de hele sportvisserij loodvrij zijn. Hoe, is nog onderwerp van gesprek. De afspraak wekt woede op bij voorvechters van loodvrij vissen in Nederland.

Vissen zonder lood

Sportvisserij Nederland is positief over de deal in wording, voorvechters van loodvrij vissen zijn kritisch. Modified Materials, een bedrijfje dat alternatieven voor vislood op de markt brengt, is boos. Eigenaar Jos Lobée vindt dat de overheid al veel eerder had moeten ingrijpen. “Lood in water brengen mag alleen als je daar een vergunning voor hebt, die vergunningen zijn nog nooit verleend,” zegt hij. Lobée stapte al eerder naar de rechter om dit aan te vechten, tot nu toe met weinig succes. In mei komt een vervolgzitting.  

Green Deal

Jaarlijks komt ruim vijf ton lood in de natuur terecht door de visserij. De stof verstoort de habitat van dieren en kan ook schadelijk zijn voor de mens. Om dat te voorkomen werken verschillende partijen aan een Green Deal. Green Deals zijn afspraken over duurzaamheid tussen de rijksoverheid en bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden. Het vorige kabinet zinspeelde op een mogelijk verbod op vissen met lood, als er geen afspraken gemaakt zouden worden.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

› Duikers vinden aalscholver verstrikt in vislijn

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht