Gooimeer verkend als duikgebied na verbetering waterkwaliteit

Dit bericht is geplaatst op 21 november 2016
Gooimeer verkend als duikgebied na verbetering waterkwaliteit

21-11-2016. Het Gooimeer heeft potentie als duikgebied. Sinds de verbetering van de waterkwaliteit zijn er diverse duiken gemaakt met soms meer dan 8 meter zicht. Tot enkele jaren geleden was dit ondenkbaar vanwege de wildgroei van blauwalg, maar dat probleem is met succes bestreden. Je duikt over over zandbodems, oestervelden en veenblokken, een beetje zoals in Vinkeveen. Wil je deze locatie verkennen? Abonneer je op de Duikersgids. De nieuwe gids verschijnt in februari 2017.

Tijdens de gemaakte proefduiken was het zicht erg goed, gemiddeld 8 meter. De locatie heeft een diepte van ongeveer 10 meter. Het meer zit vol vis, maar de vissen schieten weg omdat ze nog geen duikers gewend zijn. Bij de veenblokken kom je wel veel zoetwaterkreeftjes, grondels en af en toe een paling tegen. Verder is het een onontgonnen gebied dat klaar is om door jou ontdekt te worden. Plaats een logbericht in de Duikersgids app of op onze website. Iedereen is benieuwd naar de ervaringen die je daar opdoet. 

Waterkwaliteit Gooimeer

Er zijn eerder proefduikjes in het Gooimeer gemaakt, maar de waterkwaliteit was lange tijd erg slecht. Wildgroei van blauwalg leidde de laatste jaren zelfs tot stankoverlast voor de omwonenden. Ter bestrijding hiervan is met succes Fonteinkruid uitgezet, wat helaas tot een plaag van deze soort heeft geleid. Het Gooimeer is inmiddels overwoekerd door Fonteinkruid waardoor de pleziertvaartuig erg veel hinder ondervindt. Eigenaren van zeilboten en motorjachten lopen voortdurend vast en klagen steen en been. De locatie waar proefduiken zijn gemaakt, is een van de weinige plekken waar geen begroeiing voorkomt.  

Duiken in het Gooimeer

Wat betekent dit alles voor de omstandigheden onderwater? Cynthia van Meteren woont al jarenlang aan het Gooimeer en maakte in 2016 verschillende duiken in het meer. "We wisten dat de waterkwaliteit sterk verbeterd was en dat een proefduik best de moeite zou lonen. Mijn vader zeilt veel op het meer en heeft na wat speurwerk een geschikte locatie gevonden. We zijn daar een paar keer gaan kijken met de boot en vervolgens hebben we er enkele duiken gemaakt. Dat was geweldig. We keken elkaar onderwater lachend aan, het zicht was fenomenaal. Je keek ver over de prachtig begroeide bodem heen. Fantastisch gewoon!"

Gevaren en beperkingen Gooimeer

Je kunt niet overal in het Gooimeer als duiker te water. Er zijn geen kantduiklocaties, de meeste plekken zijn te dicht begroeid en het is lang niet overal diep genoeg om te duiken. Het bodemverloop is bijzonder grillig, met een gemiddeld diepte van 1.20 meter. Verder is er veel pleziervaart en er loopt een vaageul voor de beroepsvaart. Wil je volgend seizoen een ontdekkingsduik maken in het proefduikgebied? Je vindt alle informatie in de nieuwe Duikersgids 13. Abonneer je nu!  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht