Giga Mola Mola bekroont duikvakantie

Dit bericht is geplaatst op 7 oktober 2015
Giga Mola Mola bekroont duikvakantie

07-10-2015. Na je jaarlijkse duiken in Nederland is dit wat je wil meemaken op je duikvakanties. Het overkwam duikers voor de kust van Portugal. De gigantische Mola Mola was de kroon op hun duikvakantie. Mola mola's van deze omvang worden vaker gezien, maar zelden zijn de beelden zo helder en is het contact zo betoverend. De beelden zijn gemaakt door filmer Miguel Pereira. Bekijk de film.

De filmbeelden zijn werkelijk betoverend. Het dier beweegt langzaam en gracieus in het kraakheldere water en zorgt daarmee voor een magische atmosfeer. Je zou je haast afvragen hoe zo'n traag wezen met zoveel vlees aan het lijf in de oceaan kan overleven. Door zijn grootte en zijn taaie huid heeft de maanvis echter weinig natuurlijke vijanden. Vaak worden de dieren ook niet opgemerkt wanneer ze bijna bewegingsloos op hun zij aan de oppervlakte liggen. Daaraan hebben ze de Engelstalige naam sunfish te danken.

Zwaarste beenvis

De Mola Mola wordt ook wel maanvis of klompvis genoemd. Het is de zwaarst bekende beenvis. Een volwassen dier weegt gemiddeld een ton maar er zijn ook exemplaren bekend die 2300 kilogram wegen en 4 meter hoog zijn bij de vinnen. De maanvis leeft in alle grote oceanen waar het klimaat gematigd tot tropisch is. Incidenteel spoelt er een dode maanvis aan in Nederland. De noordelijkste plaats waar ooit een maanvis is aangetroffen zijn de wateren rond Alaska. De maanvis leeft van kwallen, plankton en kleine visjes.

Leren duiken voor de maanvis

De Mola Mola staat bij veel duikers op hun verlanglijstje. Sommige duikers hebben speciaal voor een ontmoeting met deze wonderlijke vis hun duikbrevet gehaald. Hun eerste duikvakantie is er dan ook een in tropische wateren, in de hoop een Maanvis of Mola Mola tegen te komen. Daar moet je wat geluk voor hebben, zeker voor een exemplaar als dit. De meeste kans om er eentje niet al te ver van huis tegen te komen is in Spanje. Ze worden ondermeer waargenomen in de duikplaats Punto Marroqui in Zuid-Spanje. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht