Eerste neopreen-vrije wetsuit

Dit bericht is geplaatst op 26 november 2015
Eerste neopreen-vrije wetsuit

26-11-2015. In maart 2016 komt de eerste neopreen-vrije wetsuit uit. Dat werd tijd. Neopreen is niet recylebaar, duur om te maken en behoorlijk milieubelastend. De nieuwe wetsuit wordt gemaakt van natuurlijk, plantaardig rubber. Daardoor is de fabrikage minder energie-intensief en is het totaalproduct ecovriendelijker. Wetsuit fabrikant, Patagonia, heeft de primeur.

De nieuwe wetsuit komt in maart 2016 als eerst beschikbaar in Australië, in zes verschillende modellen. In juli 2016 wordt de volledige lijn van 21 modellen uitgebracht in Noord-Amerika, Europa en Japan. De wereld vertrouw al jarenlang op neopreen omdat er eigenlijks niks anders voor handen was. Helaas, want neopreen wordt gemaakt van olie en is niet recyclebaar. Neopreen is feitelijk synthetisch rubber, dat verkregen wordt door de polymerisatie van chloropreen. Er is sinds 2008 aan de duurzame, ecovriendelijke wetsuit gewerkt. De praktijk moet uitwijzen of het de bezondere eigenschappen van neopreen kan evenaren. Het zou in ieder geval een uitkomst zijn voor mensen met neopreen-allergie.

Duiken en neopreen

Neopreen komt behalve in surfkleding en duikmaterialen in tal van andere producten voor zoals handschoenen, pakkingen en isolatiemateriaal. Fabrikant Patagonia is vanuit ecologisch oogpunt graag bereid te delen. Het bedrijf beoogt een ommezwaai in de hele neopreen-industrie. Volgens de makers veroorzaakt de fabricage van het nieuwe pak tachtig procent minder CO2-uitstoot dan de huidige wetsuits. Informatie over neopreen-vrij duikpakken is bij ons nog niet bekend.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht