Een verkenningsduik in het Proostmeer bij Wagenborgen

Dit bericht is geplaatst op 14 juni 2021
Een verkenningsduik in het Proostmeer bij Wagenborgen

"Mooie waterlelies en tot slot nog een roodwangschildpadje."

Het Proostmeer. Wij hadden er nog nooit van gehoord. Duikvereniging Hydrofiel wel en zij maakten er op 11 juni 2021 een verkenningsduik. Zicht en bodemprofiel maakten veel indruk. Een nieuwe duikstek? Abonneer je op de Duikersgids voor elk jaar 18 nieuwe duikplaatsen. Video: Duikvereniging Hydrofiel Groningen. Bekijk video: 

Duiken in het Proostmeer 

"Helder water maar helaas slechts 3,5 meter diep," luidt het oordeel van Hydrofiel, "en ongelooflijk veel waterplanten die het duiken niet gemakkelijk maken." Toch was het niet alleen kommer en kwel. Wat de duikers wel bekoorde was de markante geul die van noord tot zuid door de plas loopt. "En het mooie spel van zonlicht en water langs de oevers," voegen ze nog toe. En het leven? "Enkele kikkervisjes, heel veel watervlooien en watermijten, mooie waterlelies en een roodwangschildpadje." Tot slot zijn we benieuwd naar de toegankelijkheid en de parkeermogelijkheden. "Heel vriendelijke mensen die ons in hun meer hebben laten duiken," staat onder de video te lezen. Helaas: Het Proostmeer is niet geschikt en kennelijk ook niet toegankelijk. 

Speurtocht naar duikstekken

Duikersgids doet elk jaar tientallen pogingen om nieuwe duikstekken te ontdekken. We speuren stad, land en het internet af. Veelbelovende plassen blijken vaak tegen te vallen. Soms staan alle seinen op groen maar is de plas niet toegankelijk. Heb je ooit zulk helder water en zulke grote snoeken gezien? Helaas, je mag er niet duiken. En wat dacht je van dit helderblauwe water en die fraaie scholen baarzen? Jammer, de campinghouder staat ondanks onze smeekbeden geen duikers toe. Doodzonde! We spraken hem uitvoerig maar hij hield voet bij stuk. Gelukkig lukt het ons nog steeds om elk jaar voldoende nieuwe stekken te ontdekken. Je kunt ze ook online bekijken zonder abonnement op de gids, met de Duikersgids abonnee code

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht