Een dagje down in TODI met BJ Beens. Geweldig..!

Dit bericht is geplaatst op 19 augustus 2020
Een dagje down in TODI met BJ Beens. Geweldig..!

"Mooi visje, trimvest, automaat." BJ Beens, wie kent hem niet.

Veel duikers kennen hem van zijn berichtjes: "Mooi visje, trimvest, automaat." BJ Beens is met zijn kenmerkende posts voor velen een bekende geworden op Facebook. Maar wie is hij echt? René Beens heeft het Syndroom van Down, is actief lid van de groep Duiken en heeft een Duikersgids abonnement. Gedoken had hij nog nooit. Tijd voor een plons vond Marcel Mol en zo geschiedde. Het werd een geweldige dag! 

Duiken in TODI

Geen betere plek om met deze liefhebber naar toe te gaan dan TODI. "Het begon allemaal begin februari van dit jaar," vertel Eric Bovelander die al snel bij het plan betrokken raakte. "Nadat we met een groepje naar TODI waren geweest kwam er weer zo'n kort berichtje van René. René was op dat moment al een tijdje lid van de Facebookgroep, Duiken. Hij vindt alles wat met duiken te maken heeft supergaaf en praat altijd graag mee in de groep. Dat bracht Marcel Mol op een idee. Zou deze BJ Beens het misschien leuk vinden om een keer met ons mee te gaan voor een duik in TODI? René was vanaf het eerste contactmoment razend enthousiast. Er werden telefoonnummers uitgewisseld, meerdere gesprekken volgden en de eerste plannen werden gesmeed.

Uitbraak corona-virus

Nou was René niet helemaal onbekend met de duiksport. Hij had al contact gelegd met een duikschool bij hem in de buurt voor een proefduik. De uitbraak van het corona-virus gooide echter roet in het eten. Het zwembad ging dicht, maar inmiddels was ook TODI gesloten om pas in juli de deuren weer te openen. Intussen had René een aantal duikers benaderd om mee te gaan. Roy van Hemert en Marcel van Engelen werden als filmcrew aangewezen en ook ik werd aan het team toegevoegd. Na een eerste kennismaking met René en zijn vader, Jan, werd een datum geprikt. Zaterdag 15 augustus was het dan eindelijk zover. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. TODI verleende alle medewwerking. We mochten gebruik maken van alle faciliteiten, waarvoor uiteraard onze dank.

De dag van zijn leven

Dan is het eindelijk zover. Na het omkleden zoeken we de spulletjes voor René bij elkaar. Een shorty, een masker, vinnen, een trimvest met lood en een automatenset worden op maat uitgezocht. Onder begeleiding van Eric en Marcel gaat René naar beneden. Beide cameramannen, Marcel en Roy, liggen al paraat om beeldopnamen te maken. Langzaam gaan we naar beneden om de visjes te bekijken. René is heel zenuwachtig en komt een paar keer weer naar boven. We besluiten telkens een paar minuutjes naar beneden te gaan. René geniet met volle teugen, maar uiteindelijk worden de zenuwen hem toch een beetje te veel. Iets wat ons allemaal kan gebeuren. Als Walter, een heel vriendelijke instructeur van TODI, ons wijst op een full face snorkel masker, kunnen we tot slot nog een mooi rondje snorkelen. René beleeft de dag van zijn leven. Volgend jaar gaan we dit weer doen!

Een topper en kanjer

Onderweg naar huis vraagt René aan Eric of er ook een verhaaltje over geschreven kan worden. Iedereen met een beperking moet weten dat dit kan, vindt hij. En dat is ook zo. Met de juiste begeleiding en een aangepast lesprogramma kan in principe iedereen leren of ervaren hoe het is om onder water te ademen en zonder prikkels te genieten van de rust en het onderwaterleven. Een zeer geslaagde en gezellige dag loopt ten einde. Met dank aan Marcel Mol, Eric Bovelander, Marcel van Engelen, Shelley Schaap, Roy van Hemert, Jeanet de Vries, Alyssa Vonder en natuurlijk Jan Beens. Jan is de vader van René, die toch maar weer even het halve land heeft doorgereden om dit mogelijk te maken voor zijn zoon. En uiteraard grote dank aan de mensen van TODI die ons alle ruimte hebben geboden om dit mogelijk te maken. En René, je bent een topper en een kanjer!"

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht