Duikscholen redelijk positief over 2015

Dit bericht is geplaatst op 4 augustus 2015
Duikscholen redelijk positief over 2015

27-01-2015. Duikscholen in Nederland zijn redelijk positief over 2015. Dit blijkt uit de reacties van ongeveer vijftig duikschoolhouders die terugkijken op het vorig jaar. Bijna allemaal melden sinds jaren weer een stijging in het aantal duikcursussen. Het seizoen kwam laat op gang, maar eindigde goed. Wat is verder over 2015 te melden? Enkele trends en nieuwe ontwikkelingen die ons bereikten, van duikcentrum tot duikcentrum. 

Het einde van de crisis in 2015 leek voor veel mensen het sein om een duikopleiding te gaan volgen. Dit betekent dat ook de duikscholen het weer een stuk beter doen. Vooral het aantal beginnerscursussen steeg in 2015 aanzienlijk. De verkopen in de winkels blijven weliswaar achter. Toch valt ook hier, als gevolg van het toegenomen aantal cursussen, een lichte verbetering te verwachten. Globaal gaat het met de verkoop van duikmatrerialen nog steeds niet goed, importeurs klagen nog altijd over een neergaande spiraal.

Duikscholen in Nederland stand van zaken

Wat zijn de ontwikkelingen van het afgelopen jaar bij zomaar een aantal duikscholen uit de markt? KeesieDive (Amsterdam) stopte in 2015 als duikschool en richt zich nu als duikwinkel volledig op de verkoop van materialen. Cursisten worden doorverwezen naar OV Diemen. Souldivers (Rotterdam) is gestart met een duikcentrum in de Fillipijnen, op het relatief onbekende eiland Camiguin in de Boholzee. Daarnaast heeft Souldivers zich gevestigd in Thailand als Sanom Beach Souldivers. Divecenter New Atlantis startte in 2015 een duikcentrum in Bonaire, onder de naam Buddy Up Diving.

Dive Post Katwijk verhuisde in april 2015 naar een nieuw, veel groter onderkomen in het Castellumplein 4 in Valkenburg ZH (gemeente Katwijk). Dive Post hoort daarmee nu tot een van de grootste duikcentrums in Nederland. Duikcentrum Sub Lub verhuisde in 2015 eveneens. Zij zijn nu gevestigd aan de Admiraal de Ruyterweg 40 A in Rotterdam. Beide duikcentrums ontwikkelden zich in 2015 tevens verder als twee van de grootste webshops van Nederland. 

Waterman Dive Center (Tilburg) heeft een nieuwe duikschool geopend in openluchtzwembad Het Run in Drunen. Er zijn plannen voor een duikcentrum, met alle daarbij behorende voorzieningen. Zwembad Het Run wil het eerste openluchtzwembad in Nederland worden, dat het gehele jaar door open blijft. Duikschool Li Diving (Alphen, Gld) startte in april 2015 als duikschool met een eigen opleidingsbad met vissen. GodiveXperience Woerden experimenteert hiermee sinds 2014. De meeste ervaring met dit concept ligt bij GodiveXperience Emmen. Godive Emmen startte in april 2015 naast de school ook met een eigen winkel. Verder richten zij zich evenals GodiveXperience Friesland  
steeds meer op kinderen en mindervaliden. 

Esko Diveworld (Zeist) zet sinds een jaar volop in op volgelaatsmaskers, met een vitrinewand en instructeurs die een groeiend aantal cursisten hiermee opleidt. Esko specialiseert zich, naast The Wave Duikcentrum (Hillegom), als een van de weinige duikscholen in Nederland in freediving. DiveWorld Enschede onderging een forse verbouwing. De duiktoren, en met name de bovenverdieping waar je te water gaat, hebben de uitstraling gekregen van een tropisch bos. De verbouwing loopt nog. The Dutch Dive Acacdemy (St. Oedenrode) is vergevorderd met de bouw van een eigen zwembad, de bouwvergunning wordt hoogstwaarschijnlijk toegekend.  

Keep Smiling Diving (Reeuwijk) heeft de focus in 2015 meer verlegd naar de duikschool, ook aangezien het fors toegenomen aantal cursisten. Dit betekent dat de duikwinkel alleen op maandag- en vrijdagavond geopend is van 19:00 uur tot 20:00 uur. Buiten deze uren is Keep Smiling Diving haar klanten te allen tijde op afspraak van dienst. Pacific Diving en Discovery Divers (Reeuwijk) werden in 2015 overgenomen en wisselden van eigenaar. 

Het Duikhuis (Rotterdam, Amsterdam, Nieuwegein, Vinkeveen) is in 2015 gestart met een testcentrum in de vestiging van Het Duikhuis Nieuwegein. In het testcentrum worden geregeld testdagen georganiseerd en duikers kunnen in deze store hun duikmaterialen eerst testen en dan kopen. Verder is het Duikhuis gestart met het bieden van duikfaciliteiten aan de Vinkeveense Plassen in samenwerking met Vinkeveen Haven. Blue Voyage Diving (Roosendaal) verhuisde van Gorishoek naar Roosendaal. 
De volgende duikcentra presenteren zich als vooruitstrevend middels het Duikersgids Platform: Duikcentrum The Wave, Het Duikhuis, Scuba-academie, Duikcentrum De Grevelingen, HISWA Duiksport, Suunto, DiveSenses, Lucky Dive Center, Malta, Dive Post Dive-equipment, Aegir Divecenter.

 

 

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht