Duikersgids Facebookpagina hersteld...!

Dit bericht is geplaatst op 21 februari 2020
Duikersgids Facebookpagina hersteld...!

De namen van de pagina's worden eind deze week gewijzigd.

De Duikersgids Facebookpagina is hersteld. Yessss...!! We zijn dolbij. De hack is opgeheven en zowel de pagina Duikersgids als de pagina Divergear Lost & Found zijn weer volledig in ons beheer. We hoeven alleen de namen van de pagina's nog te wijzigen. Dat kan op z'n vroegst eind deze week. Deel onze berichten als je ons wil helpen om de geleden imagoschade te herstellen. Hartelijk dank!

Herstel Duikersgids Facebookpagina

Eindelijk weer goed nieuws van de Duikersgids. Onze pagina's zijn hersteld. Excuses voor het ongemak van de afgelopen weken. Maar, het leed is geleden. Vanaf morgen kun je weer dagelijks duiknieuws van ons verwachten. We hebben een paar stressvolle weken achter de rug. De hack begint op 9 februari 2020. Een groep cyber criminelen weet in te loggen op ons Facebook-account en maakt misbruik van onze creditcardgegevens. Daarna hacken ze onze pagina's om hun Koreaanse 'highfashion' horloges aan de man te brengen. Na een week gaat de telefoon. Het zijn de hackers. Ze zoeken contact met ons om de gehackte pagina's aan ons terug te verkopen. We gaan daar niet op in. Uiteindelijk winnen we de strijd door vasthoudend te blijven en te zoeken naar creatieve oplossingen. De hulp van een groot marketingbureau geeft uiteindelijk de doorslag.

Reconstructie van de gebeurtenissen

Voor we terugkeren naar die gewraakte dag op 9 februari 2020 willen we eerst iedereen bedanken. De bijna 300 klachtenmeldingen van onze volgers en van het Duikersgids Support Team waren bijzonder nuttig. Bedankt voor jullie steun. Bedankt ook voor de vele likes en de tientallen berichten waarmee jullie ons een hart onder de riem hebben gestoken! Ook de steunbetuiging van de NOB was hartverwarmend. De hack komt als een donderslag bij heldere hemel. Na een alert van International Card Services (ICS) blokkeren we onze creditcard en wijzigen we onze inloggegevens. Vervolgens weten we via ICS ons geld terug te vorderen. Dan begint de strijd. Al snel blijkt dat het extreem moeilijk is om een gehackte Facebookpagina terug te veroveren. Facebook heeft bijna 3 miljard klanten en lost alles op via servicepagina's waar slimme robots je als mensen te woord staan, maar slechts beperkt hulp kunnen bieden. Een proces waar je in geval van een hack volledig in vastloopt. We zijn radeloos.

Tussenkomst Support Team

Het duurt ongeveer een week voordat de eerste uitingen van de hackersgroep op onze pagina's verschijnen. De namen van de pagina's worden gewijzigd en er worden berichten gepost. De wanhoop slaat toe. Het enige dat we op dat moment kunnen doen, is terugkijken op wat er mis is gegaan. Wie zijn deze hackers eigenlijk en hoe is de groep te werk gegaan? Facebookhackers verdienen wereldwijd miljoenen per jaar. De groep opereert vanuit Vietnam. Nadat ze ons wachtwoord weten te bemachtigen hebben ze enige tijd vrij spel op ons account. Ze gebruiken onze creditcardgegevens, verwijderen ons als eigenaar van de pagina's en stellen zichzelf aan als nieuwe beheerders. Als we ons wachtwoord wijzigen en opnieuw inloggen, is het kwaad al geschied. De pagina's Duikersgids en Divegear Lost & Found zijn niet meer van ons. Om de schade te beperken, vragen we ons Support Team en onze volgers zoveel mogelijk klachtenmeldingen naar Facebook te sturen. Dit helpt. De pagina Duikersgids is tijdelijk offline, waardoor de hackers enige tijd niets kunnen doen.

Telefoontjes vanuit Vietnam

Het succes duurt niet lang. Na drie dagen is de pagina gewoon weer op Facebook vindbaar. In de robots hebben we dan al lang geen vertrouwen meer. Daarom proberen we op allerlei manieren contact te leggen met een echte Facebook-medewerkers. Tevergeefs. De frustratie groeit. Elke dag verliezen we likes en lopen we meer imagoschade op. Dan gaan de hackers over tot een nieuwe tactiek. We worden gebeld. De telefoontjes houden vier dagen aan, we worden twee tot drie keer per dag gebeld. We besluiten om niet op te nemen, maar te rade te gaan bij andere bedrijven die het zelfde hebben meegemaakt. Het resultaat is niet hoopgevend. Niet één van de door ons benaderde bedrijven heeft zijn gehackte Facebookpagina terug gekregen. Keer op keer krijgen we het advies om de pagina op te geven en opnieuw te beginnen. Gelukkig houden we vol. We schudden de teleurstelling van ons af en keren met nog meer vastberadenheid terug naar het strijdtoneel.  

Eindelijk succes 

Na meer dan twee weken komt eindelijk het succes waarop we zo lang gehoopt hadden. Via een groot internationaal opererend marketingbureau weten we de juiste ingangen bij Facebook te vinden. De tijd dringt. Want, wat als de hackers er genoeg van krijgen en de pagina's deleten? Kan Facebook, nu we ze eindelijk bereikt hebben, dan nog wat doen? Het contact via het marketingbureau, de helpdeskmedewerker en de afdeling IT lijkt oeverloos traag te verlopen. Maar het bureau blijft druk voor ons uitoefenen. We zullen ze eeuwig dankbaar zijn! Uiteindelijk komt vanmorgen vroeg het verlossende woord. De pagina's zijn hersteld. We moeten enkele stappen doorlopen om onszelf weer als beheerders aan te stellen. We verwijderen de spam en herstellen de verbouwde pagina's. Gelukkig! Duikersgids is terug op Facebook.....! We gaan met nog meer goede moed verder om een bijdrage te leveren aan de duiksport. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht