Duikersgids 18. Duiken Haarrijnseplas officieel toegestaan!

Dit bericht is geplaatst op 12 september 2021
Duikersgids 18. Duiken Haarrijnseplas officieel toegestaan!

Wat mag wel en wat mag niet?

Het bord doet anders vermoeden, maar duiken in de Haarrijnseplas is officieel toegestaan. Dit is na meerdere gesprekken met de gemeente Utrecht en het Recreatieschap Midden Nederland vast komen te staan. Hoe is het onderwater? Waar mag je duiken en waar niet? Ontdek de eerste stekken van de Haarrijnse plas in Duikersgids 18. Abonneer je nu. Video: Niek Bruns. Bekijk video:

Duiken in de Haarrijnseplas 

Goed nieuws! We mogen duiken in de Haarrijnseplas. De plas is eigendom van de gemeente Utrecht die het beheer van de strandzone uitbesteedt aan het Recreatieschap Midden Nederland en voor sportduiken verwijst naar de NOB. Extern medewerker, Justin Willemsen, bevestigde dit aan ons op 19 augustus 2021. "We hebben geen gemeentebeleid voor de duiksport in Utrechtse wateren," zegt hij. "Duiken is dus niet verboden." Maar hoe zit het met het bord op deze foto? Pascal van den Ring, Senior Adviseur Oppervlaktewater van de gemeente Utrecht: "Voor de Strandzone Haarrijn heeft het Recreatieschap Midden Nederland inderdaad eigen voorschriften. Buiten deze zone is de duiksport toegestaan."

Wel of niet al duiken

Navraag bij het recreatieschap leert dat je feitelijk ook bij de strandzone gewoon kunt duiken. Ook dit is per mail bevestigd. Herman van Hoeve, Beheerder strandzone Haarrijn, laat op 1 september 2021 het volgende weten: "Ons beheer loopt niet verder dan de ballenlijn. Ik heb de gemeente gevraagd om de regel op het bord geheel te schrappen. Hopelijk krijg ik snel akkoord. Zo niet, dan kan je met je duikuitrusting aan tot de ballenlijn lopen en dan afdalen." Kortom: Duiken in de Haarrijnseplas is toegestaan. Weliswaar blijft de communicatie onduidelijk waardoor altijd discussies kunnen ontstaan, ook met BOA's. Verwijs in dat geval eventueel naar dit artikel. Zelf wachten we de correctie van het bord af. We adviseren je dit ook te doen en hier pas te gaan duiken als de nieuwe Duikersgids uitkomt, met hopelijk twee nieuwe locaties in deze plas.

Duikplekken Haarrijnseplas

Wat kun je van de Haarrijnseplas verwachten? De Haarrijnseplas is nog steeds een plas in ontwikkeling met redelijk goed zicht, een kale zandbodem, grillige wanden en een toenemende biodiversiteit. Op enkele plaatsen is het water goed toegankelijk en kun je dicht bij de instapplaats parkeren. Kijk in Duikersgids 18. We adviseren je om niet aan de strandzone te water te gaan maar een stukje verderop om discussies te vermijden. Bovendien is het daar op zomerse dagen erg druk. Verder heeft de Haarrijnseplas vooral veel potentie. Het goede zicht en het zware zand maken de plas geschikt als oefenlocatie. De ontdekking van een paar wrakken en mooie biotopen is voldoende om de stek ook voor meer ervaren duikers interessant te maken. De video van Nick is veelbelovend. Je ziet fraaie bodemstructuren, grote snoeken en enorme scholen vis. We wachten jullie logberichten in 2022 af! 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht