Duiker vindt mammoetkiezen in Gat van Sientje

Dit bericht is geplaatst op 1 oktober 2015
Duiker vindt mammoetkiezen in Gat van Sientje

07-10-2015. Mark van de Meulengraaf vond op 26 juni en 3 juli 2015 twee mammoetkiezen in 't Gat van Sientje in de Zandmeren. Beide kiezen zijn waarschijnlijk afkomstig van wolharige mammoets. Ze zijn onderzocht door medewerkers van Naturalis en vervolgens aan de vinder teruggegeven. Mark's vitrinekast wordt nu opgesierd met twee prachtige, geconserveerde opgravingen. 

Mark van de Meulengraaf is dol op duiken in Nederland. Voordat hij gaat duiken bereid hij zich goed voor. Hoe heeft hij de mammoetkiezen gevonden? Mark: "Voordat ik ga duiken praat ik met hengelaars, beroepsvissers en machinisten van zandafgravers. Dat doe ik eigenlijk altijd wel, om meer uit mijn duiken te halen. Van een machinest hoorde ik dat je in een zandafgraving altijd altert moet zijn als de zandbodem plots wordt onderbroken door een klein heuveltje of een hoopje stenen. Vaak is dit de locatie waar de zandgraver even is stilgezet om materiaal dat door de zuigkracht aan de zeef blijft hangen, los te krijgen. De stenen, takken, botten en dergelijk vallen dan loodrecht naar beneden waar ze op een hoopje blijven liggen." Mark onderzocht diverse steenhopen, totdat hij 'zijn kiezen' vond. De manier waarop hij zich op zijn duiken voorbereid, is een leuke tip voor andere sportduikers. 

Andere duikstekken met historisch materiaal 

Er zijn meer duiklocaties in Nederland waar je historische vondsten kunt doen. Van duikplaats 't Twiske is dit al vele jaren bekend. In duikcentrum Down Under, dat zich met het beheer van deze duiklocatie bezig houdt, is zelfs een vitrinekast ingericht met opgravingen die door duikers gedaan zijn. Ook van duikplaats De Kuilen in Mill is bekend dat zich in de bodem een prehistorische zeebodem bevindt. Er zijn tal van vondsten gedaan, van oude oerschelpen tot gebruiksvoorwerpen en mammoetbotten.
Wees altijd voorzichtig met het graven in de bodem. Het materiaal is vaak door zandzuigers blootgelegd, waarbij onstabiele wanden zijn ontstaan. Graven in de bodem kan tot extra instabiliteit leiden. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht