Duiker tijdelijk vermist door negeren duikprocedure

Dit bericht is geplaatst op 13 mei 2019
Duiker tijdelijk vermist door negeren duikprocedure

"Er ontstaat een serieuze stress-situatie die je naderhand echt moet verwerken."

Vorige week is een duiker tijdelijk vermist geraakt bij duikwrak Le Serpent door het negeren van een algemene duikprocedure. Twee duikers waren elkaar op het wrak kwijtgeraakt waarna een van hen opsteeg en de ander zijn duik vervolgde. Dit leidde tot een stress-situatie, totdat ook de tweede duiker ongedeerd boven water kwam. Wat zou jij doen als het jouw buddy betrof? Alarm slaan of afwachten? Duikersgids Support Team: Henk van Ielen. 

Duiken Le Serpent 

Henk van Ielen, duikinstructeur van Duikcentrum De Kabbelaar, maakte het voorval vanaf de kant mee. Hij ziet het voorval als een waarschuwing voor alle duikers. "Ze raakten elkaar al tijdens de afdaling kwijt," vertelt hij. "De een volgt de procedure door een minuutje rond te kijken en vervolgens op te stijgen. De ander negeert dit principe compleet en besluit alleen verder te gaan. Als hij na tien minuten nog steeds niet boven komt, wordt iedereen ongemakkelijk. Duikers aan de kant beginnen vragen te stellen. Zijn buddy bagatelliseert de situatie, deels ook om zichzelf gerust te stellen. Hij zegt dat zijn maat wel vaker alleen duikt en genoeg lucht heeft."

Spanning neemt toe

Ondertussen neemt de spanning toe. "Ook bij ons van De Kabbelaar," vervolgt Henk. "We kregen onmiddellijk een 'deja-vu-gevoel'. Vervolgens komt de vraag, wat moet je doen? Rustig blijven en afwachten of alarm slaan, met het risico dat het hele circus tevergeefs uitrukt?" Gelukkig komt de duiker na 25 minuten ongedeerd boven water. De rust keert terug bij de duikstek, maar de schrik heeft er even goed in gezeten. "Let op," besluit Henk zijn verhaal. "Bedenk wat je anderen aandoet als je besluit om je niet aan de procedures te houden. Gelukkig is het met een sisser afgelopen." 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht