Duiken waar twee ecosystemen elkaar overlappen

Dit bericht is geplaatst op 18 juni 2015
Duiken waar twee ecosystemen elkaar overlappen

Kelpwouden worden gezien als onderzeese tegenhangers van regenwouden.

Een duik waar twee ecosystemen elkaar overlappen. Hoe bijzonder wil je het hebben? En dat in Europa! Het is een uniek gebied met een eigen watertemperatuur en zoutgehalte. Een gebied waar alles net even anders is en waar je manta's, dolfijnen en mola mola's spot. Vakantietip..?

Duiken in Spanje

In het uiterste puntje van Spanje komen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee bij elkaar. Uniek in dit gebied is de overlap van systemen waardoor een nieuw ecosysteem ontstaat. De uitwisseling van soorten, afkomstig uit beide oceanen leidt tot een ongekende biodiversiteit. Je kunt op duikstekken in dit gebied zoals La Piscina of Wrak San Andres van alles tegenkomen van mantas en inktvissen tot mola mola’s en dolfijnen. Houd te allen tijde je camera klaar hier.

Duiken in een kelpwoud

Ook heel bijzonder is het kelpwoud dat op een van deze duiklocaties ligt. Kelpwouden worden gezien als onderzeese tegenhangers van regenwouden, omdat ze beide een grote soortenverscheidenheid en een verticale structuur kennen. Bovenin deinen de kelpbladeren met de stroming mee. Daaronder, in de middenbouw, bevinden zich de stengels. Hier is het schermachtig, wat allerlei andere vissoorten aantrekt. Je komt inktvissen, zeetongen, zeebaarzen, schildpadden en zeeslangen tegen. Onderaan zitten de zuignappen van de plant, die zich vasthechten aan de zeebodem. De beste periode om hier te duiken is in de zomer. Dan zijn de stengels en de bladeren het grootst en vertonen ze de kenmerkende diepgroene kleur. Het kelpwoud staat er dan op zijn mooist bij. Sommige planten bereiken een hoogte van maar liefst vier meter.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht