Behoud het Haarlemmermeerse bos als duikstek in Noord-Holland!
Dit bericht is geplaatst op 8 oktober 2015
08-10-2015. Het Haarlemmermeerse bos tot op heden geen officiële duikstek! Het is wel een officiële visstek. Bij onenigheid tussen duikers en vissers, wat helaas weleens voorkomt hier, staat de laatste groep dus altijd sterker. Wees je als duiker hiervan bewust...! Behandel vissers met respect en waardering en behoud het Haarlemmermeerse bos als gedooglocatie! Wie duiken in Noord-Holland zegt, zegt duiken in het Haarlemmermeerse bos. Laten we dat zo houden..!
Axel Gunderson is teamleider van Project Baseline Haarlemmermeerse bos en zet zich nadrukkelijk in voor het behoud van deze prachtige duiklocatie. "Laatst vond er weer zo'n incident plaats," vertelt hij, "vissers en duikers raakten in conflict en vislijnen werden doelbewust doorgesneden. Gelukkig is het allemaal gesust, maar die frictie is natuurlijk niet wenselijk. Zeker niet voor duikers, omdat het Haarlemmermeese bos een officiële visstek is en geen officiële duiklocatie! Het is dus zaak om vooral hier de vissers met respect en waardering te behandelen. Een slecht contact tussen beide groepen is gevaarlijk voor het behoud van het Haarlemmermeerse bos als duiklocatie in Noord-Holland."
Gemeente onduidelijk over status
De gemeente zelf is tot op heden niet duidelijk over de status van het Haarlemmermeerse bos. Er staan nergens borden over wat er wel en niet mag, maar zowel het Waterschap Rijnland en de Boswachters geven aan dat duiken gedoogd wordt. De intentie is om het Haarlemmermeerse bos te behouden als recreatieplas voor iedereen, ook voor duikers. Het Haarlemmermeerse bos is een van de mooiste duikplaatsen in Noord-Holland. In het Haarlemmermeerse bos wordt op twee locaties gedoken, in Haarlemmermeerse bos Paviljoen, ook wel Vork en Mes genoemd en in Haarlemmermeerse bos IJweg.
Zo verbeter je het contact met vissers
Hoe zorg je voor een goed contact met vissers? Axel Gunderson: "Overleg met de vissers in je directe nabijheid en omzeil gebieden waar ze zichtbaar aanwezig zijn. Mocht je vistuig vinden of per ongeluk kapot maken, breng lood en aas dan terug. Dat wordt altijd zeer gewaardeerd."
Ook vanuit Hengelsport Vereniging Haarlem, dat het visrecht in de plas beheert, worden positieve acties ondernomen. Zo probeert men via Sportvisserij Nederland meer begrip voor duikers te kweken. Wat doet Project Baseline? "Wij hebben bij de gemeente om meer duidelijkheid gevraagd," aldus Axel Gunderson. "Verder gaan we op 11 oktober weer een schoonmaakactie houden, samen met de vissers. Wij duiken het afval op en zij nemen het aan in hun bootjes." Aanmelden voor deze schoonmaakduik is niet meer mogelijk, er hebben zich al vijftig vrijwillegers beschikbaar gesteld.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht