Sluizen toch op een kier. Duiken we straks in het Haringvliet?

Dit bericht is geplaatst op 16 februari 2016
Sluizen toch op een kier. Duiken we straks in het Haringvliet?

16-02-2016. Het kabinet zet de Haringvlietsluizen toch op een kier, nadat in oktober 2015 van dit plan was afgezien. Dat meldt de NOS. Het kabinet wilde de sluizen dicht laten in weerwil van het zogeheten Kierbesluit uit 2000. De inlaat van zout water in het Haringvliet kan een prachtige onderwaternatuur en mooie, nieuwe duikplaatsen opleveren. Duiken we straks in het Haringvliet? En welke beelden levert een duik er nu op? Bekijk de film. Foto Rob Aarsen.

Het vorige kabinet had beloofd de sluizen open te zetten, maar VVD en CDA spraken vorig jaar oktober in het regeerakkoord af dat terug te draaien, tot woede van de Europese Commissie. Het binnenlaten van zout water zou te veel kosten, ondermeer vanwege de gevolgen voor de drinkwatervoorziening. Ook zou het schade toebrengen aan landbouwgrond.

Interessant duikgebied

Onder druk van internationale afspraken en de dreiging van een juridische claim van de Europese Commissie is nu besloten de sluizen toch te openen. Of het Haringvliet ooit een interessant duikgebied wordt, hangt af van de effecten die na het openzetten van de sluizen optreden. De NOB heeft een aantal potentiële monitorlocaties in kaart gebracht die regelmatig door een team van sportduikers bezocht zullen worden. Alle hoop is erop gevestigd dat een interessante onderwaterwereld ontstaat vergelijkbaar met de Grevelingen. 

Natuurherstel en herintroductie van soorten

Aan de basis van deze plannen staat een ambitieus project van ondermeer het Wereld Natuur Fonds (WNF), Staatsbosbeheer en Sportvisserij Nederland met als doel natuurherstel en (her)introductie van verdwenen soorten zoals de zeearend, de witsnuitdolfijn, de bruinvis en de steur. Met het plan worden vismigratieroutes in ere hersteld. Ook worden voor de kust de schelpdierbanken hersteld die zo noodzakelijk zijn voor een gezonde delta. Het openzetten van de sluizen geeft de Haringvliet ook haar getij terug. Voor realisatie van het project is 13,5 miljoen euro beschikbaar gesteld door de Nationale Postcode Loterij.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht