Van dealer tot duiker in de bajes

Dit bericht is geplaatst op 16 februari 2021
Van dealer tot duiker in de bajes

"De duikopleiding was de leukste tijd van mijn leven."

In zijn tijd als drugdealer sliep de 24-jarige Siem geregeld in een luxe suite op de bovenste verdieping van een Rotterdams vijfsterrenhotel. Deze week werkte hij 5 meter onder water, onder winterse omstandigheden, aan de nieuwe ingang van een metrostation in dezelfde stad. Zijn opleiding tot beroepsduiker zorgde voor de ommekeer. 

Duiken in Nederland 

De klus was zwaar, het modderige water ijskoud en het zicht was nul. Toch spreekt Siem over een lot uit de loterij. Hij verdient nog altijd goed geld en ook de spanning en sensatie zijn niet uit zijn leven verdwenen. Siem haalde zijn duikbrevet in de bajes via de stichting Bovenwater, onderdeel van de stichting Herstelling. Een re-integratiebedrijf dat zich inspant om criminele jongeren een nieuwe toekomst te geven. Toen hij deze kans kreeg had hij zelfs nog nooit gesnorkeld. Maar Siem heeft er wel oren naar en gaat vol enthousiastme aan de slag. “Het was een van de leukste tijden van mijn leven,” zegt hij nu over de intensieve vijf weken durende opleiding. Drie dagen nadat Siem zijn diploma had behaald kon hij al aan de slag bij een duikbedrijf. Inmiddels heeft hij een vaste aanstelling.

Talent voor drugshandel

Siem is natuurlijk niet zijn echte naam. Hij beleefde een zorgeloze jeugd in een klein dorp. School boeide hem niet. Na een half jaar werd hij al van de middelbare school gestuurd omdat hij te lastig zou zijn. Over een opleiding of een baan dacht hij in die tijd geen moment na. Wat hem wel bezighield, was het snelle geld en zo belandde hij in de drugshandel. Siem bleek talent te hebben. Binnen de kortste keren had hij de juiste contacten gelegd en stroomde het grote geld binnen. "Ik had een luxeleventje," zegt hij, "maar ook een leven dat volzat met allerlei gevaren en risico's." Uiteindelijk wordt Siem gepakt en moet hij een langdurige gevangenisstraf uitzitten. Als beroepsduiker lacht het leven hem weer toe. Ooit hoopt hij saturatieduiken te mogen maken. Maximaal 28 dagen in een drukcabine verblijven en je werk verrichten op een diepte van 150 meter. 

Omslag in zijn leven

De omslag in het leven van Siem is ongeëvenaard en heeft alles te maken met het duiken en de manier waarop hij daarmee zijn geld kan verdienen. Elke werkdag om half vijf gaat z’n wekker zodat hij om zeven uur op het werk is. “In het begin versliep ik me weleens," vertelt hij, "maar nu niet meer. Ik ben liever een kwartier te vroeg dan twee minuten te laat. Ik wil het duikbedrijf dat mij deze kans heeft gegeven absoluut niet teleurstellen.” Zijn ouders, die zijn zijn vorige carrière als drugsdealer streng afkeurden, zijn nu trots op hun zoon. Net als Siem zijn er velen bij wie het duiken voor een ommekeer in hun leven zorgden. Overal ter wereld zullen mindervaliden, drugsverslaafden, daklozen of andere kansarmen je vertellen dat het allemaal veranderde nadat ze hun duikbrevet gehaald hadden. Ook dat is de kracht en de fascinatie van de duiksport.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht