Rotterdam krijgt stadseilanden van gerecycled plastic uit de Maas

Dit bericht is geplaatst op 5 november 2015
Rotterdam krijgt stadseilanden van gerecycled plastic uit de Maas

03-11-2015. In het voorjaar van 2016 start The Ocean Cleanup van de Delftse student Boyan Slat. Kilometerslange V-vormige vangarmen gaan dan tonnen plastic uit de zee filteren. Maar... wie stopt de aanvoer van nieuw plastic? Wellicht het Rotterdamse Recycled Park. Zij willen de stroom plastic die uit de steden de zee in stroomt recylen tot platforms voor groene, drijvende stadsparken.

Tachtig procent van alle plastic in zee is afkomstig van land en met name van onze steden. Recycled Park wil deze plastic stroom indammen door het in de steden op te vangen, te recyclen en te benutten als basis voor groene, drijvende eilanden. Ramon Knoester is oprichter van de Recycled Island Foundation. "Recyled Park is een initiatief van WHIM architecture en de Recycled Island Stichting, in samenwerking met ondermeer de gemeente Rotterdam," vertelt hij. "Wat we willen is het plastic recyclen tot drijvende bouwblokken die geschikt zijn als basis voor drijvende stadsparken, met een ecologische functie voor zowel de stad als de rivier."

Eerste drijvende stadspark in Rotterdam 

Eind 2016 moet het eerste drijvende stadspark in de Maas in Rotterdam een feit zijn. De eerste steekproeven met een speciaal vaartuig dat het plastic zwerfvuil uit de Maas moet vissen, zijn geslaagd. Ook is al de nodige ervaring opgedaan met het recyclen van het plastic, het maken van de drijvende bouwblokken en het beplanten van de eilanden. Het uiteindelijke doel is om steden een schoner en groener karakter te geven, met schonere rivieren, meer natuur en een gezonder leefmilieu. Ook in het buitenland wordt enthousiast gereageerd. Vanuit het Verenigd Koninkrijk is zelfs concrete interesse getoond om het systeem in Engeland te testen.

Help mee met plastic verzamelen

Recycled Park organiseert ook schoonmaakacties met vrijwilligers om zwerfvuil uit de Nieuwe Maas te halen. Wil je een keer meevissen? Stuur een mail naar Recyled Park. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht