Dit is wat de regen soms doet met het zicht!
Dit bericht is geplaatst op 14 februari 2025
Na langdurige regenval kan ook het grondwaterpeil stijgen.
Duiken na een regenperiode is onverstandig. De regen heeft vaak een negatief effect op het zicht. Hoe dat komt is niet direct waarneembaar. Op deze video wel. Duikersgids Support Team. Video: Lorenz Seebauer. Bekijk video: Elk jaar updates topduikstekken en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.
Duiken na regenbui
Je hebt plannen om te gaan duiken. Maar helaas, in de dagen voorafgaand aan je duik regent het hard. Wat doe je? De eerste vraag is natuurlijk of het ook op de duikplek regent. Op Duikersgids kun je het actueel weer op elke duikstek zien. Controleer of het ook daar veel regent. Is dat het geval, dan is een duik in de meeste gevallen af te raden. De regen heeft meestal een negatief effect op het zicht. De regen vertroebelt het water doordat er stromingen op gang komen. Verder kan de regen toegangswegen overspoelen en veranderen in modderpoelen. Ook kan de instapplaats na een regenperiode vies en glad zijn.
Instroom van zand en afval
Het effect op deze video word in het Engels 'Run off' genoemd. Dit verschijnsel doet zich voor als er met het regenwater zand en afval de plas in stroomt. Bij schuine oevers wordt dit effect versterkt door de zwaartekracht. Op de video is goed te zien hoe de stofwolk van zand zich uitbreidt en uiteindelijk het zicht in de plas volledig belemmert. Er zijn meer effecten die na veel regen het zicht in duikplassen beinvloeden. Na langdurige regenval kan ook het grondwaterpeil stijgen. Het grondwater kan dan onder druk omhoog komen en zich mengen met het water in de duikplaats. Dit zogenoemde kwelwater is rijk aan kalk en ijzer. Dit zorgt in combinatie met zuurstof voor ijzeroxidatie, waardoor het water bruin kleurt.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht