Dit gebeurt met onderwaterleven bij schoonmaken sloten
Dit bericht is geplaatst op 6 november 201506-10-2016. Sloten worden tegenwoordig machinaal schoongemaakt. En na het zien van deze beelden kun je je afvragen hoe diervriendelijk dat gebeurt. Veel kreeftjes lopen zelfstandig terug naar het water. De kreeftjes die sneuvelen worden door soortgenoten opgegeten. Wat de beelden niet tonen, zijn de vele duizenden vissen die blijven spartelen en vervolgens doodgaan. De keerzijde van het maai en slootwerk. Bekijk de film.
De beelden zijn gemaakt door André Donker, bekend als de duikende boswachter. André liep tijdens het schoonmaakwerk achter de kraan aan en filmde wat hij al vermoedde. Toch overtreft het beeld zijn verwachtingen en vraagt hij zich af of nader onderzoek gewenst is. Het kruipen over land is voor de rode Amerikaanse rivierkreeft overigens niet ongewoon. De soort verspreidt zich ondermeer over land. Dit kan behoorlijke ecologische schade veroorzaken omdat ze op deze manier ook geïsoleerde poelen bereiken.
Duiken in Nederland is kreeftjes spotten
Hoe wijd verbreid de rode Amerkiaanse rivierkreeft voorkomt, blijkt wel uit de vele waarnemingen van sportduikers. Duiken in Nederland is in veel gevallen ook kreeftjes spotten.
Van oorsprong komt in Nederland één soort rivierkreeft voor, de Europese rivierkreeft. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn daar de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft, de Turkse rivierkreeft, de rode Amerikaanse rivierkreeft, de Californische rivierkreeft, de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft, de marmerkreeft en de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft bijgekomen. Deze soorten zijn ingevoerd omdat ze eetbaar zijn, waarna ze in het wild zijn uitgezet.
Nog 1000 exemplaren in één vijver
Met de Europese rivierkreeft gaat het ondertussen zeer slecht. De soort is praktisch helemaal door zijn buitenlandse 'neven' verdreven. Er leven nog ongeveer duizend exemplaren in één vijver in de buurt van Arnhem, waar ze scherp in de gaten worden gehouden door de beheerders. Waterschappen en natuurbeheerders zijn zeer bevreesd voor verdere schade. De invasieve soorten eten de eitjes van vissen en amfibieën op en brengen ziekten met zich mee.
In opdracht van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden onderzoekt instituut Alterra van de Wageningse Universiteit hoe schadelijk de diverse soorten kunnen zijn.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht