De onderwater begraafplaats voor sportduikers

Dit bericht is geplaatst op 17 februari 2021
De onderwater begraafplaats voor sportduikers

Men noemt het de laatste rustplaats voor liefhebbers van de zee.

Ongeveer 12 meter onder het wateroppervlak ligt een begraafplaats met poorten, paden, urnen, gedenkplaten en zelfs bankjes. Het is het befaamde Neptune Memorial Reef voor de kust van Miami in Florida. Men noemt het de laatste rustplaats voor hen die van de zee hielden. Het zal je niet verbazen dat hier veel sportduikers liggen. Zou jij hier herdacht willen worden?

Duiken in Miami

Eigenlijk is het Neptune Memorial Reef geen begraafplaats maar een columbarium omdat er alleen urnen liggen. De as van de overledene wordt gemengd met cement en in een mal geplaatst, die door een duiker in het rif wordt geplaatst en vastgezet. Vervolgens wordt een koperen of bronzen gedenkplaat aangebracht met de naam van de persoon, inclusief geboorte- en sterfdatum. Er is ook een regel voor een boodschap. De begraafplaats is in 2017 gebouwd en uitsluitend bestemd voor mensen die zich verbonden voelen met de zee. Neptune Memorial is zo gebouwd dat het de zwaarste stormen kan doorstaan zodat de overledenen niet in hun rust verstoord kunnen worden. Jaarlijks komen er tientallen urnen bij. De begraafplaats mag zich uitbreiden tot maximaal 16 hectare. Daarmee is er plaats voor in totaal 125.000 overschotten. 

Populaire duikplaats 

Behalve een herdenkingsplaats is het Neptune Memorial Reef, ook wel Atlantis Reef Project genoemd, een geliefde duiklocatie. Dat is niet verwonderlijk. Het is het grootste kunstmatige rif ter wereld en het heeft iedereen wel wat te bieden. Het zicht is perfect, het rif ligt ondiep waardoor het voor iedereen bereikbaar is, de omgeving is uniek en de biodiversiteit is groot. Je ziet altijd grote scholen vissen boven de urnen zwemmen. Duikers, onderwaterfotografen, cursisten, snorkelaars, freedivers, iedereen komt in Neptune Memorial Reef aan zijn trekken. Lijkt dit ook jou een bijzonder duikstek? Of verwacht je volgend jaar vooral in Nederland en België te duiken? Abonneer je op de Duikersgids met elk jaar een nieuw seizoensadvies. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht