Bloei in de Oosterschelde. Waar is het groene soep?

Dit bericht is geplaatst op 15 mei 2020
Bloei in de Oosterschelde. Waar is het groene soep?

Log je duik en draag bij aan de duikgemeenschap.

Hoe staat het met de bloei in de Oosterschelde en de Grevelingen? Waar is het erg en waar valt het mee? Maak er melding van in je logbericht om andere duikers te helpen. Of kijk wat tot nog toe door duikers over de bloei is gepost. Overigens is de bloei niet iets dat zich alleen in de Oosterschelde voordoet. Ook in zoet water komt het voor, in de vorm van blauwalg! 

Duiken en algenbloei

De algenbloei kan je duik behoorlijk verpesten. Het wisselt per duikstek. Op sommige stekken verandert het water in een groene soep en zie je geen hand voor ogen. Bij andere duikstekken valt het mee. De bloei verschilt ook per jaar qua intensiteit. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid voedingstoffen in het water en de watertemperatuur. Om de zoveel jaar is er ware van een echte explosie en veranderen de meeste duikstekken in de Oosterschelde in soep. Vanaf 1 april is door duikers het volgende over de bloei gelogd. Je kunt ook zoeken op zicht of een willekeurig ander woord. Selecteer een tijdsperiode en voer een zoekwoord in. Log ook altijd je duik. Je draagt bij aan de gehele duikgemeenschap!

Schuim markeert einde

Als de bloei voorbij is, gaan de algen kapot onder invloed van het zonlicht. Hierdoor komen eiwitten in het water die bij harde wind opgeklopt kunnen worden tot schuim. Soms kan dit schuim een metershoge laag vormen die voor de kust ontstaat. Dit fenomeen werd mogelijk de surfers fataal die de afgelopen week bij Scheveningen zijn overleden. Door de harde noordenwind werd een enorme schuimlaag in de brandingszone geblazen. De surfers zouden hierin terecht zijn gekomen en gedesorienteerd zijn geraakt. Op videobeelden is de enorme schuimlaag goed zichtbaar. Video: RTL Nieuws. Bekijk video. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht