Beroemde kreeftenvisser stopt. "Er blijft geen kreeft meer over."

Dit bericht is geplaatst op 28 mei 2020
Beroemde kreeftenvisser stopt. "Er blijft geen kreeft meer over."

Tien jaar geleden waren er 18 kreeftenvissers. Nu zijn het er 43.

Sam Uil, dé kreeftenvisser van Schouwen-Duiveland, stopt ermee. Hij is het spuugzat. Hij heeft zijn bedrijf verkocht en doet niet meer mee. De reden? "Er zijn teveel kreeftenvissers. Iedereen zit op en onder elkaar en het ligt overal vol met fuiken," zegt hij. De duiksport kan dat beamen. Duikersgids Support Team: Mark van de Meulengraaf.

Duiken met kreeften

Wie kan zich nog herinneren dat de bodem van de Oosterschelde vol lag met kreeften? Gelukkig zien we ze nog steeds, maar veel minder dan voorheen en een groot aantal in fuiken. Kreeftenvisser, Sam Uil, klaagt net zo hard. "Een jaar of tien geleden waren we met 18 kreeftenvissers," zegt hij. "Goed te doen. Elf visvakken had ik, en de vrije gronden. Het ging steeds beter. Maar de overheid bleef maar vergunningen afgeven. Bij elke vergadering heb ik gezegd: Jongens, stop daarmee. Er blijft geen kreeft meer over. Maar ze stopten niet.” Inmiddels telt de Oosterschelde 43 kreeftenvissers, weekendvissers die uitdelen in de eigen vriendenkring en vissers die ervan moeten leven. 

Palingen in Zeeland 

"Hetzelfde geldt voor de palingen," vervolgt Uil, die vroeger op paling viste. "De Oosterschelde zat vol met paling. Ik had het verschrikkelijk goed. Tot ze met die warrelnetten kwamen en het gerotzooi met die gemalen begon. Er bleef geen paling meer heel. Daarom ben ik destijds overgestapt op kreeften en daar gebeurt nu hetzelfde mee. De honderden fuiken, die we jaarlijks in de Oosterschelde tegenkomen, zijn stille getuigen van zijn gelijk. Fuiken waar behalve palingen en kreeften ook steeds vaker sepia's in terecht komen. Ze worden niet meer teruggegooid, maar gaan mee als bijvangst. Gelukkig is er vanaf deze week één visser minder. "Weet je wat ik ga doen," zegt hij, "ik ga een zwemopleiding volgen. Dat is er nooit eerder van gekomen.” Mogen we ook een duikopleiding voorstellen, Sam?

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht