Reguliere media berichten vaak ongenuanceerd over (duik)incidenten

Dit bericht is geplaatst op 31 mei 2023
Reguliere media berichten vaak ongenuanceerd over (duik)incidenten

Eigen nieuwsvoorziening duiksport van groot belang.

De reguliere media berichten al jaren relatief ongenuanceerd over (duik)incidenten. Dit kan kwetsend zijn voor vrienden en nabestaanden. Bovendien schaadt het het imago van de duiksport. Wat is hier feitelijk aan te doen? Word lid van Duikersgids Support Team en praat mee. Elk jaar updates topduikstekken en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.

Duiken en incidenten 

Elk jaar doen zich overal in Nederland sportincidenten voor. Ook in de duiksport. Dit nieuws verschijnt vaak relatief ongenuanceerd in de reguliere media, tot ergernis van veel duikers. Er wordt standaard gesproken over een duikincident of duikongeval, terwijl soms het verband tussen het een en het ander volledig ontbreekt. Soms is daadwerkelijk sprake van een duikincident. Soms wordt het ongeluk door het duiken in gang gezet en soms zou dit ook door elke andere sportbeoefening of fysieke inspanning gebeurd zijn. Toch heet het allemaal duikincident of duikongeluk. De beperkte informatievoorziening door Politie en hulpdiensten helpt niet mee. Uit redenen van privacy worden de oorzaken van het incident zelden of nooit naar buiten gebracht, ook niet achteraf. 

Voorlichting over duiken

Wat zijn de gevolgen en wat is eraan te doen? Ongenuanceerde berichtgeving leidt vaak tot speculaties door lezers. Dit kan door de nabestaanden als kwetsend worden ervaren. Daarnaast werpt het een verkeerd licht op de duiksport. Duikersgids, en andere duikmedia, kunnen met hun eigen nieuwsvoorzieing voor de nodige nuance zorgen. We betonen in onze berichtgeving over (duik)ongevallen ons medeleven aan nabestaanden met de volgende kanttekeningen. "Wij verzoeken iedereen om uit respect voor de nabestaanden niet over de toedracht van het incident te speculeren. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is." In geval van een (duik)incident wijzen we op verschillende mogelijke oorzaken. Daarnaast zijn voor Duikersgids de praktische en logistieke effecten belangrijk. Duikplaatsen kunnen tijdelijk afgesloten zijn en er kunnen zich na mislukte zoekacties nog slachtoffers onder water bevinden. Verder kunnen in verband met het incident onder of boven water nog mogelijk gevaren dreigen. Heb jij hier ook je mening over of wil je andere kwesties ter sprake brengen? Meld je aan op Duikersgids Support Team.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht