Bergse Diepsluis. Het verhaal achter het touw op de bodem

Dit bericht is geplaatst op 22 februari 2017
Bergse Diepsluis. Het verhaal achter het touw op de bodem

23-02-2017. Wie nu een duik maakt bij de Bergse Diepsluis Hangcultuur komt een wat lege duikstek tegen. De bekende blauwe tonnen zijn weg, er zijn nauwelijks hangculturen te bekennen en op de bodem ligt een grote bundel touw. Wat is er aan de hand? En, kan dit touw een gevaar opleveren voor duikers? Wellicht. Maar bekend dat dit gebied in de eerste plaats een bedrijf is en dat hier met toestemming gedoken wordt. 

Duiken Bergse Diepsluis Hangcultuur 

Wij kennen de Bergse Diepsluis Hangcultuur als duikstek. Voor Arthur Landa is het business as usual. Dat er geregeld rond zijn bedrijf gedoken wordt, vind hij niet bezwaarlijk. "Zolang het maar met respect voor de natuur en de bedrijfsvoering gebeurt," zegt hij. Mosselhangcultuur Landa B.V. in Bergen op Zoom is van april tot november actief aan de Bergse Diepsluis. Nu, in de wintermaanden, is het rustig. Eind november wordt het gebied winterklaar gemaakt. Veel van de hangculturen worden dan naar de kant gesleept om het materiaal te beschermen tegen winterse omstandigheden. Een enkel touw kan op de bodem belanden, waar het soms tot het volgende seizoen blijft liggen. Veel bedrijvigheid is er in deze periode dus niet, op wat inspectieronden na.

Mosselen zijn natuurproduct  

De drukste periode voor Landa B.V. liggen rond juli en augustus als er geoogst kan worden. Daar gaan diverse werkzaamheden aan vooraf. Vanaf april worden de lijnen opgehangen. Daarna is het vooral de natuur die het werk doet. Mosselen zijn een natuurproduct, ze planten zich voort in de maanden april en mei. De vrouwtjes stoten in die maanden miljoenen eicellen uit. Die worden in het water bevrucht. Deze eicellen groeien uit tot larven die zich vasthechten aan de hangculturen en na ongeveer vier weken een schelp gaan vormen. Als ze twee tot drie maanden oud zijn, worden de mosselen geoogst. In Yerseke staat de enige mosselveiling ter wereld. De mosselen worden daar per ton verkocht, een ton bevat honderd kilo aan mosselen. Na de verkoop worden ze verwaterd om zand en slib te verwijderen. Daarna zijn ze klaar om verpakt en verkocht te worden.
Duik je weleens bij de Bergse Diepsluis Hangcultuur? Toon respect voor de natuur en het bedrijf van Arthur Landa en denk om je veiligheid. Mosselhangculturen vind je ondermeer ook bij Anna Jacobapolder, Plaat Oude Tonge en Veerhaven Zijpe

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht