"Er wordt dit jaar veel meer in Nederland gedoken"

Dit bericht is geplaatst op 23 september 2020
"Er wordt dit jaar veel meer in Nederland gedoken"

Of juist niet. Wat is jouw indruk?

"Er wordt dit jaar veel meer in Nederland gedoken." Dat zeggen leden van het Duikersgids Support Team in hun reacties in de Facebookgroep. Maar, de meningen zijn verdeeld. Sommige leden denken dat er juist minder gedoken wordt. Er zijn allerlei ontwikkelingen die zowel het een als het ander ondersteunen. Wat is jouw indruk?

Duiken in Nederland 

"Als ik zie hoe druk het is op de bekende duiklocaties, denk ik dat er zeker meer gedoken wordt dan andere jaren," zegt Lia van der Laan. "Zeker," benadrukt Marcel Mol. "Dat komt mede doordat er meer Duitsers en Belgen naar Nederland komen als vervanging van een duikvakantie in het verre buitenland." Ook Ineke van Langeveld ziet meer duikers uit België en Duitsland dan normaal. "Ik heb zelf meer in Nederland gedoken dan andere jaren en ik heb ook veel meer duikers uit onze buurlanden gezien. Ik duik meestal doordeweeks en zelfs dan is het druk." Ook Jeroen Joosten dook meer in Nederland dan gewoonlijk, maar hij maakte veel minder duiken in totaal omdat zijn drie gebruikelijke duikvakanties geen doorgang konden vinden. Desondanks heeft het duiken in Nederland gedurende de lockdown nagegoeg stil gelegen. "Dat klopt," zegt Joost Jochems, "Corona heeft voor een enorme afname van het aantal duiken gezorgd?"

Gevolg van de lockdown

Is deze teruggang na het beeindigen van de lockdown weer ingelopen of is het aantal duiken daarna zelfs overtroffen? Joost Jochems: "Dat zou best kunnen. Na de lockdown is iedereen volop gaan duiken, misschien wel meer dan normaal. Daar zijn dit jaar de vakantieduikers bijgekomen, niet alleen uit Nederland maar ook uit Duitsland en België. Al met al komt het voor mijn gevoel allemaal boven het gemiddelde uit. Er is dus minder gedoken als gevolg van de lockdown, maar daarna juist meer door in Nederland duikende vakantieduikers uit Nederland, België en Duitsland. Eric Schippers beaamt dat laatste. "Ik heb dit jaar veel meer begeleide duiken met klanten die gewoonlijk in buitenland duiken maar dit jaar als gevolg van corona voor Nederland kiezen. Ook veel Duitse gasten kiezen dit jaar voor de Zeeuwse wateren. Jolanda duikt al jaren hoofzakelijk in het buitenland. "Nu dat niet gaat, of nu ik niet meer 12 uur in het vliegtuig wil zitten, duik ik weer best veel in Nederland," zegt ze. 

Effect van vakantieduikers

Hoe groot is het effect van de vakantieduikers die nu massaal voor Nederland zouden kiezen? "Wij als Belgen hebben ons maandenlang in moeten houden. Eerst was de grens dicht en daarna die ellende in Antwerpen." Zijn de Belgen met een inhaalslag bezig? Cesar Reyes Millan denkt van wel. "Er zijn dit jaar voor mijn gevoel meer Belgische duikers in Nederland. Ik zie ze met grote groepen het water in gaan. Ik woon zelf in Wemelding en om rustig te duiken moet ik de weekenden vermijden of naar onbekende locaties gaan. Er zijn zat gebieden waar je prachtig kan duiken die niet bij grote groepen duikers bekend zijn. Ook Eduard Bello ziet dit jaar meer duikers langs de Nederlandse dijken en oevers, uit welk land dan ook. "Zelfs doordeweeks is het druk," merkt hij op. Rutger van Krimpen sluit zich bij hem aan: "Ik heb dit jaar nu al bijna zeventig duiken in Nederland gemaakt. Normaal zijn dat er tussen de 60 en 70 in een heel jaar." Arnold Kunowski besluit: "Ik heb dit jaar helemaal niet gedoken. Een verklaring geeft hij niet. Vermoedelijk heeft het Nederlandse duikwater hem als vakantieduiker niet kunnen verleiden.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht