Aantal sepia's Oosterschelde lijkt af te nemen

Dit bericht is geplaatst op 17 mei 2015
Aantal sepia's Oosterschelde lijkt af te nemen

17-05-2015. Twee jaar geleden waren de aantallen nog redelijk, maar vorig jaar viel het tegen. Ook dit jaar lijkt het aantal gespotte sepia's tegen te vallen. Er wordt zelfs beweerd dat het niet goed gaat met de sepia in de Oosterschelde.

Het kan door het weer komen, maar het aantal sepia's in de Oosterschelde lijkt af te nemen. De eerste sepia's zijn al gespot maar ze worden lang niet in alle stekken even veel gesignaleerd. Veel duikers vermoeden dat de dieren verdwijnen in de fuiken van vissers. Daarom wordt alom benadrukt dat de Oosterschelde is uitgeroepen tot Nationaal Park en dus beschermd zou moeten worden. Er gaan zelfs stemmen op om het vissen in het paringsseizoen van de sepia's beter te reguleren.  

Sepiaproject 
Ook het Sepiaproject is van mening dat het aantal sepia's ieder jaar terugloopt en ook zij wijzen op de vissers. "Het enige wat de vissers hoeven te doen is de drie maanden dat ze mogen vissen wat op te schuiven tot na de paartijd van de inktvissen," aldus woordvoerders van het project. Vooral het gebruik van korven (steeds meer vissers lijken er al toe over te gaan) kan bijdragen aan verbetering, omdat daar slechts enkele sepia's in passen.

Paringsritueel van de sepia
Elk voorjaar komen de sepia's naar de Oosterschelde om er te paren en eieren af te zetten. Dit paringsritueel trekt altijd grote aantallen duikers. De Oosterschelde fungeert voor veel meer soorten als kraamkamer van de Noordzee. Dit maakt de Oosterschelde tot een uniek en waardevol gebied voor zowel mens als dier. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht