Gigantische school kwallen in Grevelingen

Dit bericht is geplaatst op 6 mei 2015
Gigantische school kwallen in Grevelingen

Joost en Miranda postten het enkele jaren geleden op ons platform. Cynthia fotografeerde het, Frank L 'Amie en Marcel Suchan wisten het te filmen. Het is iets dat je niet geregeld in Dreischor ziet. Een gigantische school oorkwallen. Ze zijn niet gevaarlijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de haarkwal die voor pijnlijke beten kan zorgen.

Oorkwallen komen in de Grevelingen soms in grote scholen voor als er voldoende voedsel in het water aanwezig is. De oorkwal (Aurelia aurita) wordt tien tot veertig centimeter groot. Rond het midden van het lichaam (ook het scherm, de paraplu of de klok genoemd) zijn vier ronde of min of meer halvemaanvormige structuren zichtbaar. Dit zijn de geslachtsorganen. De oorkwal komt voor in de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan, de Noordelijke IJszee, Noord-Amerika, Californië, Japan en Europa. Ze zijn vooral te vinden in de kustgebieden zoals fjorden en baaien.

Levenscyclus oorkwal

De levenscyclus van de oorkwal bestaat uit twee delen: Het poliepenstadium en het medusastadium. De oorkwal kan zich geslachtelijk (via de medusa stadium) en ongeslachtelijk (via de poliepen stadium) voortplanten. Kwallen bewegen zich voort door middel van samentrekkende bewegingen van het scherm. Ze kunnen echter ook actief zwemmen. Hun voedsel, voornamelijk plankton, kleine kreeftachtigen en visjes, vangen ze met behulp van met netelcellen bezette tentakels.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht