Dode zone ontdekt in Atlantische Oceaan

Dit bericht is geplaatst op 6 mei 2015
Dode zone ontdekt in Atlantische Oceaan

12-05-2015. Wetenschappers hebben in de Atlantische Oceaan een dode zone ontdekt. Dode zones zijn waterpartijen met een zeer laag zuurstofgehalte. De zone ligt een paar honderd kilometer uit de Afrikaanse westkust, ter hoogte van Mauritanië. Niet eerder zijn in de Atlantische Oceaan zulke lage zuurstofwaarden gevonden, claimen Duitse en Canadese wetenschappers. Er zou gevaar dreigen voor het zeeleven.

De plek des onheils heeft een diameter van honderd kilometer en een diepte van een paar honderd meter. Het water zou per liter niet meer dan 0,3 milliliter zuurstof bevatten. Dat is honderd keer minder dan de normale waarden. Alleen bepaalde micro-organismen kunnen onder deze omstandigheden overleven.
Dode zones zijn zeker niet uniek. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA telde er in 2008 maar liefst 405. De meeste bevinden zich in de buurt van bewoonde kustgebieden en zijn door toedoen van de mens ontstaan. Opvallend aan de dode zone in de Atlantische Oceaan is de vermoedelijk natuurlijke oorsprong. Het gebied bevindt zich op open zee, ver weg van menselijke activiteit. De zone verplaatst zich langzaam naar het westen, met zo'n vier á vijf kilometer per dag en zal volgens de wetenschapper vanzelf weer oplossen. 

Stijging aantal dode zones
Weliswaar leidt de opwarming van de aarde tot een stijging van het aantal dode zones. In warm water lost minder zuurstof op, met massale vissterfte tot gevolg. Dit gevaar is het grootst als de zone langs een eiland trekt, omdat in kustgebieden veel meer dieren voorkomen dan op open zee.  
De grootste dode zones bevinden zich in de Golf van Mexico en de Oostzee. De dode zone in de Oostzee is anderhalf keer zo groot als Nederland. De zones ontstaan doordat het water afvalstoffen bevat die algenbloei stimuleren. Dit zijn de boosdoeners. Micro-organismen breken deze algen op de zeebodem af en hebben hierbij zuurstof nodig. Deze zuurstof onttrekken ze aan het oppervlaktewater, waardoor het bovenste deel van de waterkolom onbewoonbaar wordt voor grotere zeedieren, zoals vissen en krabben.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht