Kongeraal spoelt aan op strand Ameland

Dit bericht is geplaatst op 25 februari 2021
Kongeraal spoelt aan op strand Ameland

Duikers spotten ze in wrakken op de Noordzee.

Op zondag 21 februari is een kongeraal aangespoeld op het strand van Ameland. Het dier was 1,20 meter lang en had een 9 centimeter brede kop. De laatste weken spoelen relatief veel kongeralen aan. Op 15 februari werd een kongeraal ontdekt tussen Zoutelande en Westkapelle en op 31 januari spoelde een levend exemplaar aan op het strand van Katwijk. Foto: Gieske van Hoorn. 

Vrij zeldzaam

De kongeraal die op Ameland is gevonden was gehavend. Het dier lag in delen op het strand. Het exemplaar dat bij Zoutelande is gevonden, was nog redelijk intact en was ongeveer 1 meter lang (zie foto). De dieren zijn vrij zeldzaam in Nederland. Hoe het komt dat er in een paar weken tijden meerdere zijn aangespoeld, is onduidelijk. Enkele weken geleden spoelden, vooral op de stranden in Noord-Nederland, een groot aantal zeepaardjes aan. Deze strandingen hadden te maken met een fikse storm, die in januari 2021 op de kust beukte, en veel mosdierkolonies op het strand smeet. Zeepaardjes leven graag tussen deze kolonies en velen belandden met het wier op het strand. 

Duiken met kongeralen

Een kongeraal, ook wel zeepaling genoemd, kan een lengte van 3 meter en een gewicht van 110 kilogram bereiken. De soort verschilt van de paling doordat de bovenkaak uitsteekt tot voorbij de onderkaak. Het voedsel van kongeralen bestaat uit kreeften, krabben en vissen die ze 's nachts overvallen. Overdag verschuilen ze zich, net als murenen, in wrakken en holen. De kongeraal houdt van een gematigd klimaat maar komt ook voor in de Noordzee en het Engels kanaal. Sportduikers ontmoeten deze prachtige dieren soms in wrakken op de Noordzee. JackieO en Mark Barto filmden er eentje op 9 november 2014, wat prachtige beelden opleverde.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht