Koraalsoorten ontdekt die bestand zijn tegen extreme klimaatomstandigheden

Dit bericht is geplaatst op 8 oktober 2019
Koraalsoorten ontdekt die bestand zijn tegen extreme klimaatomstandigheden

Meer dan 30 koraalsoorten overleven huidige klimaatomstandigheden.

Onderzoekers van de University of Technology in Sydney, Australia onderzochten twee mangrove gebieden die vaak te maken hebben met extreem hete, zure en zuurstofarme omstandigheden. Wat ze vonden kan goed nieuws betekenen voor the Great Barriere Reef. Meer dan dertig verschillende koraalsoorten blijken onder de huidige, verslechterde klimaatomstandigheden te overleven.

Duiken in Australie

"De aanwezigheid van dit soort koralen in mangrovehabitats stelt ons begrip van de omstandigheden waarin sommige koralen kunnen overleven op de proef," legt hoofdonderzoeker, Emma Camp, uit. Waar de onderzoekers benieuwd naar zijn en ook verwachten is dat dit soort koraal de norm zal worden voor koraalriffen in de toekomst. Dr. Camp en haar medewerkers ontdekten dat de weerbare koralen hun energie anders omzetten dan koralen die buiten de extreme gebieden leefden. De snelheid waarmee ze verkalkten bleek twingtig tot dertig procent lager te liggen dan bij andere koraalsoorten. Verder bleek de energieomzetting 35 procent verhoogd te zijn. 

Potentie van superkoralen

Hoewel deze koralen bestand zijn tegen hun ruige omgeving, groeien ze niet zo snel groeien als hun minder extreem levende buren en hebben ze meer voedsel nodig om te overleven. "Er is veel dat we niet weten," aldus Emma Camp. "Hebben deze extreme koralen bijvoorbeeld al hun limiet bereikt? Kunnen ze meer stress overleven als we ze in een stabielere omgeving overplanten? Zullen ze hun stresstolerantie behouden?" Toekomstig onderzoek moet de potentie van deze nieuw ontdekte 'superkoralen' aan het licht brengen. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht