Het bijzondere zeepaardje van Luc Rooman

Dit bericht is geplaatst op 21 augustus 2019
Het bijzondere zeepaardje van Luc Rooman

'Duik met ons, maar leer ons kennen om ons gedrag niet te verstoren.'

Deze schitterende foto is gemaakt door Luc Rooman. Luc noemde zijn foto 'The Beast' en postte hem deze week op Facebook. Het is een unieke opname. Na de vele tientallen foto's van de afgelopen weken lijkt dit zeepaardje zich rechtstreeks tot de duikwereld te richten met een boodschap: 'Duik met ons, maar leer ons kennen om ons natuurlijke gedrag niet te verstoren.' Foto: Luc Rooman. 

Kennis van zeepaardjes  

Wat weet jij van het gedrag van zeepaardjes? Kun jij onderscheiden of een zeepaardje rustig, gestresst of op de vlucht is? Dat is lastiger dan je denkt. Wat betekent het bijvoorbeeld als een zeepaardje nadrukkelijk zijn kop buigt of veelvuldig rondzwemt? De boodschap komt in een periode met een recordaantal waarnemingen. Elk jaar lijkt het aantal zeepaardjes toe te nemen. Ze zitten niet alleen op de bekende locaties. Ook op diverse andere duikstekken in de Oosterschelde worden waarnemingen gedaan. Als we deze mooie ontwikkeling willen stimuleren is kennis van zeepaardjes van essentieel belang.

Zeepaardjes spotten in de Oosterschelde

Waarom ze zich steeds meer thuis voelen in de Oosterschelde is niet bekend. Wel lijkt een ontwikkeling gaande te zijn die we moeten toejuichen en stimuleren en in geen geval mogen afremmen. Meer kennis over het gedrag van zeepaardjes kan leiden tot meer verantwoord gedrag en minder excessen. Probeer je daarom meer en meer in deze prachtige dieren te verdiepen. Je zult ze sparen en steeds meer meekrijgen van hun natuurlijke gedragingen.  Het wordt ook makkelijker om ze op te sporen naarmate je meer van ze weet. Lees de gerelateerde artikelen onder dit bericht voor meer informatie over het gedrag en het opsporen van zeepaardjes.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht