Einde aan de verwarring. Duiken Rosmalense plas toegestaan

Dit bericht is geplaatst op 14 augustus 2019
Einde aan de verwarring. Duiken Rosmalense plas toegestaan

Duikverbod omtrent mammoetresten is al lang opgeheven.

Er bestaat geen duikverbod voor de Rosmalense plas. Dit is per mail door de gemeente Den Bosch aan Duikersgids bevestigd. In 2006 is een duikverbod voor de Rosmalense plas (Empels Gat) ingesteld na de vondst van een mammoetskelet. Dit verbod is weliswaar in 2010 opgeheven maar de verwarring is blijven bestaan. 

Mammoetskelet Rosmalense plas

De ruzie omtrent het mammoetskelet haalde destijds de regionale pers. Twee lokale duikverenigingen hadden de vindplaats ontdekt, waarna hooglopende ruzie ontstond over wie de mammoet mocht bergen. De gemeente Den Bosch kwam tussenbeide en schakelde diverse wetenschappelijke instituten in, die allen afhaakten. Er zou te weinig bewijs zijn dat er daadwerkelijk een mammoetskelet lag. Om te voorkomen dat duikers de vermeende mammoetresten op eigen houtje zouden gaan bergen, stelde de gemeente het duikverbod in.

Duiken in de Rosmalense plas

De mammoet is uiteindelijk nooit geborgen maar bestaat wel degelijk. Dit is uit betrouwbare bron door verschillende duikers bevestigd. Aan welke regels moet je je houden indien je in de Rosmalense plas wil gaan duiken? Het bergen van archeologische objecten is op basis van de erfgoedwet natuurlijk nog steeds niet toegestaan. Verder wordt de plas ook gebruikt door een hengelsportvereniging. Het spreekt vanzelf dat je tijdens het duiken rekening houdt met de vissers. En dat mamoetskelet, waar ligt dat dan? Slechts enkele duikers kennen de exacte locatie. De resten liggen muurvast in de modder. Alle informatie over de Rosmalense plas vind je vanaf 2020 op in de Duikersgids. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht