Lionfish voeren aan roofvissen brengt duikers steeds vaker in gevaar

Dit bericht is geplaatst op 6 juli 2019
Lionfish voeren aan roofvissen brengt duikers steeds vaker in gevaar

Snappers en murenen leren jagen op lionfish werkt niet.

Roofvissen leren om op lionfish te jagen door ze lionfish te voeren, werkt niet. Dit toont recent onderzoek aan de Universiteit van North Carolina aan. Er is zelfs een negatief neveneffect. Murenen en haaien gaan duikers hierdoor in verband brengen met voedsel en dat leidt steeds vaker tot gevaar.  

Agressieve snappers en murenen

Steeds vaker worden sportduikers geconfronteerd met agressieve snappers, haaien en murenen in gebieden waar lionfish wordt gevoerd. Vorige week werd John Ferguson, een van de oprichters van de Cayman United Lionfish League, tijdens een avondduik gebeten door een groene murene. Ferguson vermoedt dat het voeren van lionfish het gedrag van dit meestal schuwe wezen verandert. "De overlast groeit," zegt hij, "We zien agressiever gedrag, niet alleen van murenen, maar ook van snappers en tandbaarzen. Daarom waarschuwen we lionfish jagers tegenwoordig om hun vangsten niet meer aan roofvissen te voeren, maar mee naar boven te nemen."

Lionfish are here to stay

Conclusie: Er is geen sluitend bewijs dat we inheemse roofdieren kunnen leren jagen op lionfish. Verder wijst alles erop dat dit een negatief effect heeft op het natuurlijk gedrag van deze dieren tijdens de interactie met duikers. Kotom, Lionfish are here to stay en het advies van Ferguson luidt dan ook: "Neem je vangst mee naar boven en verkoop het aan de restaurants, zoals in veel gebieden gebruikelijk is geworden. Wij moeten ze opeten om ze te verslaan en niet de haaien en murenen op het rif. Dat is tot nog toe de enige, effectieve manier die resultaten oplevert." Jaag jij soms op lionfish en voer je ze aan rovers? Stop ermee. Het werkt niet en je brengt andere duikers in gevaar. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht