Plan voor het behoud van duikstek Zilverschor

Dit bericht is geplaatst op 27 juni 2019
Plan voor het behoud van duikstek Zilverschor

De Nederlandse duikwereld strijdt voor het behoud van duikstek Zilveren Schor (84 A) in het Veerse Meer. De duikstek staat onder druk door de bouw van een steiger bij het luxueuze villapark, Harbour Village. De bouw hiervan dreigt de prachtige veenblokken, die Zilver Schor zo kenmerken, te vernielen. Ook de toename van de pleziervaart is geen goed nieuws.

Duiken in Zilver Schor

"Zilver Schor is absoluut de mooiste duikstek van het Veerse Meer," aldus Roel van der Mast, actief voor de Deltacommissie van de NOB. De stek heeft prachtige veenblokken die voor grote hoogteverschillen zorgen en dat maakt duiken hier een enorme belevenis. Daarnaast is dit gebied een boeiende habitat voor krabben, zakpijpen, garnalen, grondels en andere soorten." Harbour Village wordt dan ook al jaren als een bedreiging gezien. Het is de bouw van de steiger aan het park, die de meeste zorgen baart. Het bouwwerk kan de veenblokken onherstelbaar beschadigen, maar ook de veiligheid komt in het geding. Duikers en pleziervaart gaan nou eenmaal moeilijk samen.

Steiger en pleziervaart baren zorgen

Projectontwikkelaar Frank Wilschut van Harbour Village onderkent het probleem en buigt zich over een plan, dat Roel van der Mast namens de NOB heeft geschreven. In het plan wordt onder meer gepleit voor een extra lange steiger die de veenblokken niet schaadt. Andere suggesties zijn het maken van een aparte, tweede steiger voor duikers, het scheiden van het duikgebied en het vaargebied en het bouwen van kleedruimtes en picknicktafels voor duikers. Projectontwikkelaar Wilschut voorziet vooralsnog geen problemen, mede omdat hij de sportduikers als een commercieel interessante doelgroep ziet. Zijn definitieve reactie op het plan is nog niet bekend."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht