Cijfers sportduikers NOC/NSF niet representatief voor de duiksport

Dit bericht is geplaatst op 23 mei 2019
Cijfers sportduikers NOC/NSF niet representatief voor de duiksport

Op 22 mei 2019 bracht het NOC/NSF het rapport 'Zo Sport Nederland' uit, met cijfer over de duiksport. De bevindingen lijken alarmerend. Het aantal duikers zou in de periode 2013 tot en met 2018 met 30.000 gedaald zijn. Wat moeten wer hiermee? Welnu, dit cijfer is niet representatief voor de duiksport! Duikersgids legt uit waarom.  

Duiken in Nederland

Het NOC/NSF baseert zich op cijfers van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Waarom het aantal duikers bij de NOB in de onderzoeksperiode terugliep, wordt in het onderzoek niet meegenomen. In het jaar 2017 bijvoorbeeld, beeindigden 211 duikers het lidmaatschap, waarvan er 70 individueel of bij een andere vereniging zijn blijven duiken. De vele andere duikorganisaties die in Nederland actief zijn, zoals PADI en SSI, zijn niet onderzocht. Verder maakt het NOC/NSF gebruik van cijfers van het Ipsos, dat elke maand een panel van 37.000 respondenten ondervraagt. De exacte vragen zijn: Heb je de afgelopen maand gesport? Zo ja, welke sport? Wat is de frequentie? Uit deze cijfers blijkt geen afname van het aantal duikers, maar wel een afname van de frequentie. Steeds minder duikers geven in het onderzoek aan minimaal vier keer per maand te duiken. Toch steeg de gemiddelde sportfrequentie in de duiksport van 3,5 naar 4,1. Tegenover de duikers die minder dan vier keer per maand duiken staan dus steeds meer duikers die dit vaker dan vier keer per maand doen. Aan het onderzoek namen tussen de 130 en 200 duikers deel. Over hun profiel (grotduiker, technisch duiker, vakantieduiker) is niets bekend. 

Waarde van het onderzoek

Conclusie: De waarde van het onderzoek 'Zo Sport Nederland' is voor de duiksport zeer beperkt. In het voorwoord van het onderzoeksrapport wordt dit eigenlijk al aangegeven: "In dit rapport vindt u de laatste ontwikkelingen in sportdeelname in Nederland van de afgelopen 5 jaar. De belangrijkste onderliggende databronnen zijn de leden- en lidmaatschapscijfers van sportbonden aangesloten bij NOC\NSF en de maandelijkse Sportdeelname Index uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOC*NSF." Het is natuurlijk mogelijk dat het aantal duikers in Nederland terugloopt, maar dat is met dit onderzoek niet aangetoond. Er zou evengoed sprake kunnen zijn van groei of stabilistatie. Goede cijfers over de ontwikkeling van het aantal sportduikers in Nederland is zeer interessante informatie. Het is jammer dat we die als branche moeten ontberen."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht