Zeewier kan mogelijk Alzheimer afremmen

Dit bericht is geplaatst op 11 april 2019
Zeewier kan mogelijk Alzheimer afremmen

Eerste studieresultaten met Sargassum Fusiforme zeewier veelbelovend.

De ziekte Alzheimer, waar wereldwijd 50 miljoen mensen aan lijden, kan mogelijk afgeremd worden met een stof die voorkomt in zeewier. Dit blijkt uit een studie aan universiteiten in Hasselt en Rotterdam. Onderzoek op muizen toonde aan dat zeewier met de stof Saringosterol de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen tot 80 procent vermindert. Dit eiwit wordt gezien als de oorzaak van het langzaam maar zeker aantasten van de hersenen bij Alzheimer. Duikersgids Support Team: Marga Sipon. 

Hoopvolle resultaten

De test is uitgevoerd met het zeewier Sargassum Fusiforme. Dit zeewier bevat de bewuste stof Saringosterol. Voor het onderzoek kreeg een groep muizen met kenmerken van Alzheimer het zeewier te eten. Een controlegroep kreeg een ander dieet. "De resultaten van de studie zijn verrassend," zeggen onderzoekers Tim Vanmierlo en Jeroen Bogie: “Niet alleen scoorden de muizen die het zeewier te eten kregen, beter op cognitieve testen dan de controlegroep. Ook de ontwikkeling van amyloïde eiwitten in de hersenen van de muizen werd tot tachtig procent afgeremd. De onderzoekers hopen dat deze studie na vervolgonderzoek tot een middel tegen Alzheimer kan leiden.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht