Unieke ontdekking van koraalrif in Italië

Dit bericht is geplaatst op 29 maart 2019
Unieke ontdekking van koraalrif in Italië

Unieke omgeving van harde koudwaterkoralen verbaast wetenschappers.

Voor de kust van Zuidoost-Italië is een koraalrif ontdekt. De ontdekking is uniek. Koraalriffen kwamen alleen in oude tijden in de Middellandse Zee voor. Dit rif wordt beschouwd als het eerste dat in de moderne tijd in dit gebied geïdentificeerd is. Het rif, dat tussen de 35 en 50 meter diep ligt, bestaat vooral uit harde koudwater koralen. De onderzoeksstudie over deze ontdekking staat in Nature Scientific Reports.

Duiken in Italië

Het rif strekt zich uit over een afstand van minstens 1,5 mijl vanaf de Adriatische kust bij Monopoli in Puglia, hoewel het mogelijk nog veel groter is. Het gaat om een mesofobe rif. Mesofobe riffen hebben weinig licht nodig en komen voor op diepten tussen de 30 en 200 meter. Een rapport over de zeldzame koudwater koraalstructuur van dit rif is onlangs gepubliceerd door biologen onder leiding van professor Giuseppe Corriero van de Universiteit van Bari Aldo Moro.

Puglia rif is unieke omgeving

Het Puglia rif, zoals het genoemd wordt, bestaat uit harde koralen. Op het rif zijn grote hoeveelheden sedimentatie waargenomen. De onderzoekers zijn van mening dat dit organische stoffen zijn waarmee de koralen zich voeden. "Het rif is in sommige gebieden ongewoon dik," zeggen de wetenschappers. Dit alles maakt het nieuwe rif fascinerend voor biologen die oproepen tot bescherming van het gebied. De ontdekking kan inzicht verschaffen in de manier waarop de verbleking van koralen wereldwijd kan worden tegengegaan. Meerdere onderzoeksduiken staan al gepland.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht