Geen 1500 euro boete voor duikteam Manta

Dit bericht is geplaatst op 26 maart 2019
Geen 1500 euro boete voor duikteam Manta

Waternet wil met Manta in gesprek om gevaar in de toekomst te voorkomen.

De boete die Waternet zondag bij de Sloterplas uitdeelde aan duikers van duikvereniging Manta heeft tot veel verontwaardiging geleid. Zelfs de landelijke pers pakte het op. Achteraf blijkt de boete veel lager uit te vallen dan gedacht. Ook wil Waternet met Manta in gesprek omdat er zich volgens het bedrijf wel degelijk gevaarlijke situaties hebben voorgedaan in de Sloterplas.

Schoonmaakduik Sloterplas

Volgens Waternet was de schoonmaakduik van duikvereniging Manta een sympathieke actie, alleen ging er van alles mis. "Er was voor de schoonmaakduik geen vergunning aangevraagd en er waren onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen voor duikers en scheepvaartverkeer," aldus een woordvoerder. "Ook ontbrak de juiste vlag." De boot van Waternet zou tot twee keer toe bijna een duiker hebben overvaren. Het bedrijf legt duikvereniging Manta geen boete op. Waternet laat in een verklaring weten dat alleen de duikleider een proces verbaal ontvangt, die tussen de 100 en 200 euro zal bedragen.  

Verklaring Waternet 

Afgelopen zondag is in de Sloterplas een duikploeg van duikvereniging Manta bezig geweest met een schoonmaakactie. Een zeer sympathieke actie, die weliswaar door de duikvereniging publiekelijk was aangekondigd, maar waar geen vergunning voor was aangevraagd en geen veiligheidsmaatregelen voor de duikers en het vaarverkeer waren getroffen. De schoonmaakactie vond plaats midden in een doorgaande vaarroute. Dit leverde een zeer onveilige situatie op, met name voor de duikers zelf. De leider van de duikploeg was niet in staat om met zijn duikers te communiceren en hen te waarschuwen voor een gevaarlijke situatie. Ook kon hij niet communiceren met het scheepvaartverkeer. Uit veiligheidsoverwegingen is door de Waternet-inspecteur aan de duikleider gevraagd of de Waternet-boot veilig achteruit kon varen (weg van de duikers). De duikleider antwoordde hier bevestigend op. Toch bleek er tijdens het achteruit varen schuin achter het vaartuig nog een duiker boven water te komen. Ook op de met de duikleider afgesproken veilige afmeerplaats kwam er nog een duiker boven water tijdens het ‘aanvaren’ van deze afmeerplek. Een bijzonder gevaarlijke situatie. Daarom ontvangt de leider van de duikploeg hiervoor een proces-verbaal. Dit is een strafrechtelijke boete ter beoordeling aan het OM met een waarschijnlijke omvang tussen de 100 en 200 euro. De duikvereniging ontvangt geen boete, maar Waternet gaat naar aanleiding van afgelopen zondag wel in goed gesprek met de duikvereniging om dit soort onveilige situaties in de toekomst te voorkomen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht