Groene algenbloei op duikplaatsen op Bonaire

Dit bericht is geplaatst op 22 maart 2019
Groene algenbloei op duikplaatsen op Bonaire

Slechte riolering, stof, kunstmest en lionfish worden als mogelijke oorzaken genoemd.

Een aantal duikplaatsen op Bonaire heeft last van een vreemde groene alg. De problemen strekken zich uit van duikplaats, Te Amo tot Pink Beach. De alg werd op 19 maart voor het eerst op Duikersgids gelogd bij duikplaats Salt Pier, door Gerard. Later, op 21 maart, verscheen een logbericht van Baukje Wassenaar van Private Divers bij Invisibles

Duiken Invisibles

"Je ziet per week dat er meer alg bij komt en dat het koraal er niet beter van wordt," aldus Baukje. "Ook de haven bij het Bonaire International Airport ziet groen van de alg." Over de oorzaken is nog weinig bekend. Bonaire beschikt niet over een goed functionerend riool en bewoners lozen hun afval daarom in beerputten. Het vervuilde water druppelt vervolgens dwars door de droge ondergrond naar de zee en vervuilt zo de koraalriffen. Maar ook omringende landen, fijnstof, kunstmest en de lionfish, die de algenvreters uitroeit, dragen bij aan het vervuilde milieu.

Log om koraal te beschermen

STINAPA is inmiddels op de hoogte gesteld en reageert als volgt: "Onze riffen krijgen af en toe met dit soort algenbloei te maken. Het is meestal van korte duur en doet zich meestal voor na een storm of onstuimig weer. De oorzaak is onzeker, maar er wordt onderzoek naar gedaan. Ook dringen we bij de overheid aan om een waarschuwingssysteem voor de waterkwaliteit, zoals in Nederland. Bemerk jij vervuiling tijdens je duik? Lever je bijdrage tot bescherming van de natuur door te loggen op Duikersgids. Alle logberichten op Duikersgids zijn terug te vinden op zoekwoorden, zoals 'alg' of 'lionfish'.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht