Raadsel. Walvis ondekt in Braziliaans bosgebied

Dit bericht is geplaatst op 24 februari 2019
Raadsel. Walvis ondekt in Braziliaans bosgebied

Onderzoek moet uitwijzen hoe het dier zo ver van de zee terecht is gekomen.

Op vrijdag 22 februari is in Brazilie een bizarre ontdekking gedaan. Op het eiland Marajó, een kusteiland aan de monding van de Amazone rivier, is in bebosd gebied een walvis gevonden. Volgens een gemeentesecretaris van Volksgezondheid en Milieu is de walvis dood aangetroffen. Onderzoek moet uitwijzen hoe het dier zo ver van de zee in een bos terecht kon komen. Bekijk video:

Bultrug zonder zichtbare verwondingen

Het gaat om een elf meter lange bultrug walvis, zonder zichtbare verwondingen. Het voorval houdt de Braziliaanse nieuwsmedia al enkele dagen bezig. Hoe kan een walvis in een bos terecht komen. op een flinke afstand van de zee? Toch is de vondst niet uniek. In 2007 werd in de Amazone een 5,5 meter lange dwergvinvis ontdekt op meer dan 1600 kilometer van de Atlantische Oceaan. Het dier was een zijarm van de rivier in gezwonnen, waarna het strandde op een zandplaat en de dood vond. 

Zoeken naar verklaringen

Op het internet wordt alom gespeculeerd over mogelijke verklaringen. Eén verklaring is dat het dier is doodgegaan, waarna het door een ongewoon hoog getijde ver het mangrovebos is ingespoeld. Een andere mogelijkheid is dat het dier bij hoog tij het mangrovegebied is ingezwonnen waar het vervolgens is vastgelopen. Walvisachtigen komen in het algemeen niet voor in zoet water, al kunnen ze er enige tijd overleven. Er zijn meerdere voorbeelden bekend van verdwaalde walvissen die enige tijd in zoetwatergebieden rond zwommen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht