Speciale duikstek voor zoeken en bergen van objecten?

Dit bericht is geplaatst op 14 december 2018
Speciale duikstek voor zoeken en bergen van objecten?

Verplaatsen en vernielen objecten blijvend probleem

Het verplaatsen van onderwaterprojecten is een blijvend probleem in de duiksport. Onlangs werd de bestelbus in de Toolenburgerplas nog versleept en beschadigd. Er kleven tal van nadelen aan deze acties. De veiligheid raakt in het geding en in sommige gevallen dreigt zelfs sluiting van duikplaatsen. Wat denk jij? Zou een speciale duikstek voor het oefenen van bergingstechnieken een optie zijn? 

Duiken in Nederland 

"We duiken wekelijks op Zandeiland 4 Vinkeveen," vertelt sportduiker Co van Dijk aan ons.  "Alle kleinere objecten worden elke keer verplaatst of verdwijnen. Soms moeten ook grote objecten eraan geloven. De catamaran is al meerdere malen versleept. Dit alles komt niet ten goede aan het onderwaterleven. De kleinere vissoorten hebben vaste schuilplaatsen in deze objecten en omdat ze elke keer verstoord worden, trekken ze weg." Maar er zijn veel meer nadelen. Het verplaatsen maakt het ook lastig om met gemeenten afspraken te maken over de veiligheid en ligging van objecten. Verder is het ook voor ons als Duikersgids lastig om onze honderden onderwaterkaarten up to date te houden.

Zoeken en bergen

De vraag waarom duikers dit doen is al vele malen gesteld. Is het baldadigheid of verveling? Of zou er gewoon behoefte bestaan aan een duikplaats waar zoek- en bergingsoefeningen uitgevoerd kunnen worden? Tal van duikers hebben de specialisatie Zoeken en Bergen gevolgd, waarbij ook het werken met hefballonnen aan de orde komt. Toch zijn er weinig gelegenheden waarbij zij deze technieken in de praktijk kunnen brengen. Moet hier een aparte duikstek voor komen of moet een deel van een bestaande duikplaats hiervoor afgebakend worden? Geef jouw mening! Signaleer jij vernielingen of verplaatsingen van objecten. Log het in Duikersgids. Wij besteden er dan aandacht aan.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht