Ooggetuige verslag duikfles incident Ruddervoorde

Dit bericht is geplaatst op 21 oktober 2018
Ooggetuige verslag duikfles incident Ruddervoorde

"Ondeskundigheid was niet de oorzaak"

Tijdens het duikfles incident in het Belgische Ruddervoorde werd een cursus Gas Blender gegeven, waarbij drie mensen aanwezig waren. Allen zijn ongedeerd, alleen de instructeur liep brandwonden op aan zijn hand. Wat ging er precies mis waardoor de fles ontvlamde en het huis in brand kwam te staan? Een ooggetuigeverslag van een van de aanwezigen. 

Onderzoek Brandweer

"Ik volgde de cursus Gas Blender om in mijn duikcentrum gasmengsels te kunnen maken. We startten 's morgens met een theoriegedeelte dat later werd omgezet naar de praktijk. Alle cursisten zijn duikprofessionals. We hadden allen de indruk dat er veilig, professioneel en deskundig werd lesgegeven. Zolang het onderzoek van de Brandweer niet is afgerond, blijft het dan ook gissen wat er mis ging. Gelukkig is het goed afgelopen en kunnen we het navertellen."

Enorme steekvlam

"De trainer/instructeur liet ons de verschillende vulmethoden zien. Toen ging het fout. Op een gegeven moment werd een fles gevuld op 300 bar met 100% zuurstof. Daarbij werd gebruik gemaakt van een booster. Een booster is een apparaat waarmee je resterende druk uit een zuurstof fles kunt halen, zodat er geen zuurstof verloren gaat. Waarschijnlijk heeft de druk in de booster een hoge wrijvingshitte veroorzaakt. Dit heeft geleid heeft tot een ontsteking, gevolgd door een enorme steekvlam. Wrijvingswarmte kan ontstaan als zuurstof zich onder hoge druk verplaatst. Dat mag bij het vullen van een duikfles natuurlijk nooit gebeuren, maar dat is toch wat er volgens mij mis is gegaan." 

Felle brand

"Onmiddellijk na het incident breekt een felle brand uit. Het ging allemaal zo snel dat er geen tijd was om de brand te blussen. Het enige dat we konden doen was zo snel mogelijk het pand verlaten. Het is logisch dat er nu gespeculeerd wordt over de toedracht. Iedereen wil weten wat er mis is gegaan en waarom. Ikzelf ben van mening dat de instructeur volkomen veilig en verantwoord heeft gehandeld. Alleen een gedegen, professioneel onderzoek kan uitwijzen wat er precies gebeurd is."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht