Een hartaanval onderwater is een duikongeval

Dit bericht is geplaatst op 10 oktober 2018
Een hartaanval onderwater is een duikongeval

Duikerartsen houden gratis lezing op jouw duikvereniging. Vraag nu aan!

De duikerarts komt naar jouw duikvereniging om een lezing te houden! En niet zonder reden. Duikers boven de 50  lopen meer kans op een duikongeval als gevolg van problemen aan hart en bloedvaten en dat wordt nog veel te weinig onderkend. Ken jij de gevaren? Vraag direct een kostenloze lezing aan op jouw vereniging.  

Meer oudere duikers krijgen duikongeval

De gratis lezingen vormen onderdeel van de campagne 'check je hart', een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) en de KNRM. Het doel is oudere duikers bewust te maken van de risico's en te adviseren. In Nederland overlijden ongeveer 10 tot 15 duikers per jaar. De meeste daarvan zijn 50 jaar en ouder en in 30 procent van de gevallen gaat het om problemen van hart en bloedvaten. Ken jij de risicofactoren zoals hoge bloeddruk, bepaalde medicatie, gebrek aan conditie en overgewicht? 

Duiken is belastend voor lichaam

Veel duikers denken dat een hartaanval onderwater feitelijk geen duikongeval is. Een hartaanval kun je overal krijgen en dus ook onderwater. Dat is een misvatting. Duiken is zeer belastend voor het lichaam. Het ademen onder water kost extra energie en hart en longen komen meer onder druk te staan. Tijdens een duik verschuift ongeveer 700 ml bloed van armen en benen naar hart en longen. De stress en inspanning van het duiken kunnen er ook voor zorgen dat ‘aderverkalking losschiet’ en een hartinfarct veroorzaakt.  

Check je hart

De duikerartsen komen 's avonds of in het weekend langs en beantwoorden na de lezing al je vragen. De volgende aspecten komen tijdens de lezing aan bod: • De oudere duiker • Oorzaken van dodelijke duikongevallen • Hartinfarct en duikers longoedeem • Risicofactoren hart en vaatziekten • Rol van de huisarts • Onderzoek van het hart • Conditie (testen) • Ken uw grenzen. Vraag nu een kostenloze lezing aan bij het secretariaatsbureau van de NVD. Er wordt een duikerarts in de buurt van jouw duikclub gezocht. Duikartsen op Duikersgids zijn onder meer: QDiving en Fit2Dive, W. Verboon Sportduikerarts en Scubahealth.

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht