Waarschuwingssysteem Le Serpent in de maak

Dit bericht is geplaatst op 30 juli 2018
Waarschuwingssysteem Le Serpent in de maak

Duikcentrum De Kabbelaar over het systeem en de toekomst van Le Serpent

Duikcentrum De Kabbelaar werkt aan een waarschuwingssysteem voor het duiken in Scharendijke en met name op het duikwrak Le Serpent. Het systeem houdt de duiktijd bij en geeft een alarm af indien de ingevoerde duiktijd wordt overschreden. De tool wordt ontwikkeld door duikcentrum-eigenaar, Sean van Ielen, naar aanleiding van het recente duikongeval waarbij twee duikers in Le Serpent om het leven kwamen.              

Duiken Le Serpent 

Het systeem is in eerste instantie bedoeld voor duikers die in het duikcentrum hun sleutels afgeven en moet bij een duikongeval informatie opleveren over de duikers. Het is geen reddingstool, maar een systeem dat de broodnodige informatie kan opleveren indien duikers niet terugkeren van hun duik. "Van de duikers die in Le Serpent omkwamen was niets bekend," aldus Sean. "Hun sleutels lagen hier, verder wisten we niets. Dat heeft achteraf tot veel stress en frustratie geleid. Dat moet nu anders. Duikers die hun sleutel afgeven moeten straks een account aanmaken en hun gegevens invoeren. Vervolgens moeten ze een duiktijd opgeven die door het systeem wordt bijgehouden. Zowel op de website als in het duikcentrum en het restsaurant is dan een teller te zien. Indien de duiktijd wordt overschreden, wordt actie ondernomen en eventueel alarm geslagen.

Toekomst Le Serpent

Sean, die 500 duiken op Le Serpent maakte, benadrukt dat een goede voorbereiding essentieel is en blijft. "Een wrakduik dient goed voorbereid te worden. Dat is regel 1 in het wrakduiken. Zorg dat je het wrak kent en haar bijzonderheden en ga niet spontaan op ontdekking. Dan kan er ook nooit verwarring ontstaan, zoals nu vaak het geval lijkt te zijn." Over de toekomst van Le Serpent is nog weinig bekend. Sean: "Er wordt gespeculeerd over de nodige aanpassingen en dat is prima. Ik verwacht niet dat het wrak wordt afgesloten." De nieuwe tool wordt nu gebruikt in een testfase en zal naar gelang het succes eventueel uitgebreid worden.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht