Eerste Nederlandse onderwaterreservaat in Oosterschelde

Dit bericht is geplaatst op 16 juni 2018
Eerste Nederlandse onderwaterreservaat in Oosterschelde

Afgebakende zone waar restricties gelden voor het gebruik

Natuurmonumenten werkt aan een plan voor de aanleg van het eerste onderwaterreservaat in Nederland. Het wordt een afgebakende zone in de Oosterschelde waar restricties zullen gelden voor het professioneel en recreatief gebruik. Dit toevluchtsoord moet de biodiversitiet in de Oosterschelde ten goede komen. Het is nog onduidelijk wat dit voor de duiksport zou betekenen.

Duiken in de Oosterschelde

Stichting De Oosterschelde omarmt het plan. De organisatie pleit al sind 2011 voor afgebakende toevluchtsoorden voor het onderwaterleven. Locaties die bijvoorbeeld van belang kunnen zijn voor sepia's, pijlinktvissen en zeepaardjes. Zeker in de broedperiode. De biodiversiteit in de Grevelingen en de Oosterschelde staat al langere tijd onder druk. Duikers melden dat er minder sepia's, pijlinktvissen en kreeften worden waargenomen. 

Ambitie concreter maken

Het is nog helemaal niet duidelijk wat er binnen de grenzen van het reservaat allemaal wel en wat niet mag qua gebruik. Op basis van onderzoek wordt onderzocht hoe de ambitie concreter kan worden gemaakt. Het nut van een natuurreservaat in de Oosterschelde is evident. Het kan een toevluchtsoord worden waar het onderwaterleven zich ongestoord kan voortplanten en ontwikkelen. Duik jij in de Oosterschelde? Wat vind jij van dit plan? 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht