Motorkap Cessna ontdekt Haarlemmermeerse bos

Dit bericht is geplaatst op 13 juni 2018
Motorkap Cessna ontdekt Haarlemmermeerse bos

Eenmotorige Cessna F152 II met registratie PH-TVM

Twee duikers hebben in de Haarlemmermeerse bosplas (IJweg) de motorkap van een Cessna ontdekt. Het vliegtuig is op 17 juni 1989 tijdens de Concorus Hippique in het water gestort en daarna geborgen. Toch gaat al 29 jaar het gerucht dat er nog brokstukken liggen. Axel Gunderson en zijn buddy Robin vonden een van de wrakstukken op 16 meter diepte tijdens een duik op 27 mei 2018.

Duiken Haarlemmermeese bosplas

Het moment van de ontdekking zullen Axel en Robin niet snel vergeten. "We hadden het koud en wilden net opstijgen, toen we ineens iets wits zagen," schrijft Axel op de blog van Project Baseline Haarlemmermeer. "Het blijkt een stuk plaatwerk te zijn in een U-vorm. Er stond ook een letter op. Mijn hart begint sneller te kloppen! Is dit wat ik denk dat het is? Ik kende het gerucht al jaren maar ik kon niet geloven dat we nu ineens tegen het bewijs waren aangelopen." Beide duikers maken een kruispeiling om later naar de Haarlemmermeerse bosplas terug te keren.

Woord Cessna verschijnt

Op 30 mei gaan ze opnieuw te water. "Al snel hebben we het object weer gevonden," aldus Axel. "We wrikken het los om het beter te kunnen bekijken. Maar het is toch groter en onhandelbaarder dan we dachten. Dan zien we een klepje openvallen. Als we de binnenkant schoonmaken verschijnt het woord 'Cessna'. We kijken elkaar aan en schreeuwen het uit." Daarna wordt er niet getreuzeld. Robin bevestigt de hefballon en langzaam begint het wrakstuk te stijgen. Een uniek moment, tijdens een unieke duik. Eenmaal boven slepen ze het wrakstuk naar de kant, waar een toevallige voorbijganger zo vriendelijk is de bijgaande foto te maken.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Eenmaal thuis neemt Axel contact op met de Onderzoeksraad voor Veiligheid en vraagt advies wat hij met het onderdeel moet doen. Na een kleine twee weken krijgt hij uitsluitsel. De eigenaar en betrokkenen hebben geen interesse of belang bij de motorkap die inmiddels bij Axel in de schuur staat. Axel: "De vondst is onderdeel van de geschiedenis van de Bosplas en daarom interessant voor Project Baseline Haarlemmermeer. Dank aan mijn buddies Koos en Robin die deze berging mede mogelijk maakten. We weten nog niet wat we met de motorkap gaan doen. Misschien zinken we het af op de plek waar wij het vonden, als een monument van wat er op 17 juni 1989 is gebeurd.

De dag van het ongeluk

Axel beseft dat hij met zijn vondst ook een pijnlijke herinnering heeft boven gehaald. Zijn gedachten gaan geregeld uit naar de betrokkenen en de nabestaanden van het enige slachtoffer. De crash werd destijds door vele ogen gadegeslagen. Op de dag van het ongeluk vond de Concours Hippique plaats. Het vliegtuig was opgestegen om foto's te maken maar het verloor zijn lift en stortte neer. De eenmotorige Cessna verdween onder water en zou het luchtruim nooit meer zien.

Meer informatie: Blog Project Baseline

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht