Ziekte Lionfish Bonaire wereldwijd fenomeen. Is er hoop...?

Dit bericht is geplaatst op 1 mei 2018
Ziekte Lionfish Bonaire wereldwijd fenomeen. Is er hoop...?

Sinds enkele maanden worden zieke of gewonde koraalduivels aangetroffen voor de kust van Klein Bonaire. De verwondingen zijn allemaal hetzelfde. De dieren worden drijvend aan de oppervlakte aangetroffen, met oppervlakige huidverwondingen. Lionfish Hunters postte het op Facebook, met een stroom aan reacties tot gevolg van mensen het fenomeen hebben waargenomen. Een onderzoeker, die ook reageerde, maakte melding van hetzelfde fenomeen in Florida.

Klein Bonaire

Afgerond onderzoek ontbreekt nog en dus roept het fenomeen vooral heel veel vragen op. Vallen de dieren elkaar aan door de toenemende aantallen op grote diepten? Is het een ziekte? Wat is er nog meer ziek op het rif? Is het besmettelijk? Is er sprake van een bacterie of vervuiling? Wordt er ineffectief door mens of dier op ze gejaagd en lopen ze aan de oppervlakte zwemblaren op? De speculaties volgen elkaar in razend tempo op. Ondertussen blijven de waarnemingen van Facebookgebruikers binnen komen. De dieren worden drijvend aan de oppervlakte waargenomen of aangespoeld op het strand, meestal op Klein Bonaire en incidenteel bij Kralendijk en Lac. 

Zweren bij Lionfish 

Een onderzoeker aan de Universiteit van Florida reageert als volgt op de post. "We onderzoeken de verspreiding van zweren bij lionfish al enige tijd. De eerste gedocumenteerde waarneming van een lionfish met zweren dateert van 5 augustus 2017 in een kunstrif waar veertig procent van de 503 koraalduivels zweren hadden. Vervolgens ontvingen wij meldingen van lionfish met zweren uit West Florida Shelf, Oost Florida Shelf, Florida Keys, de Bahamas, de Kaaiman Eilanden en de U.S., Virgin Islands. Ons onderzoek is nog erg pril en op het moment zijn er veel meer vragen dan antwoorden." 

Eerste bevindingen

De onderzoeker deelt vervolgens enkele eerste bevindingen, die we kort samen vatten: "Het hoogste percentage lionfish met verwondingen is gemeld in Florida Panhandle. Het aandeel koraalduivels met actieve zweren nam in de winter en aan het begin van de lente sterk af in dit gebied, maar verschillende vissen vertoonden iets dat leek op genezende zweren. De vissen met ziektesymptomen hadden een relatief slechtere conditie dan de ogenschijnlijk gezonde vissen, ze zagen er aanzienlijk magerder uit. Voor zover ons bekend, is nooit een ziektegeval bij de mens gerapporteerd als gevolg van het eten van een gezonde koraalduivel of een koraalduivel met zweren. Weliswaar kunnen we hier geen definitieve uitspraken over doen."

Moleculair onderzoek

Het vervolgonderzoek zal zich richten op moleculaire studies naar besmettelijke visziekten en de mogelijke overdracht op andere diersoorten. Ondertussen blijven de onderzoekers alle waarnemingen uit de hele wereld monitoren. Heb jij dit fenomeen op Bonaire waargenomen, of waar dan ook? Meld het de onderzoeker op zijn Facebookpagina. In dit stadium zijn alle waarneming belangrijk. Meld zoveel mogelijk details, maak een foto, noteer de watertemperatuur en de locatie en kijk of je andere vissoorten ziet met dezelfde symptomen.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht